Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Biker Kulhavý vyjel první cyklistické zlato

Londýn - Jaroslav Kulhavý získal pro Česko desátou medaili. V závodě horských kol zvítězil a vyhrál čtvrtou zlatou medaili pro českou výpravu. Sedmadvacetiletý biker a mistr světa z loňského roku získal první českou zlatou medaili z cyklistiky na olympijských hrách. Českoslovenští reprezentanti tu poslední získali v roce 1980 v Moskvě. Kulhavý se již od startu držel v popředí a ve vedení se střídal s dalším favoritem Nino Schurterem ze Švýcarska a Italem Fontanou, který v závěrečném okruhu zlomil sedlovku. V cross country závodili i další dva Češi. Jan Škarnitzl skončil dvanáctý, Ondřej Cink projel cílem jako čtrnáctý.

Biker Jaroslav Kulhavý
zdroj: ISIFA

Sedmadvacetiletý Kulhavý, rodák z Ústí nad Orlicí, jenž zcela ovládl minulou sezonu mezi bikery, olympijský závod na 34 kilometrů po celou dobu kontroloval. Od začátku se usadil v čele s vítězem letošního Světového poháru Schurterem, který vyrazil na zteč ihned po startu. Společně s nimi se držel Fontana a vedoucí trio se začalo soupeřům pozvolna vzdalovat. 

Jaroslav Kulhavý: "Před závodem jsem si věřil, ale dochází mi pomalu a teprve mi bude docházet, co jsem dokázal." 

Po dokončení druhého ze sedmi okruhů už měla vedoucí trojice k dobru na pronásledovatele Barryho Standera z Jihoafrické republiky a Španěla Josého Antonia Hermidu deset vteřin. Nedlouho poté skončily naděje na obhajobu prvenství pro Juliena Absalona. Držitel zlata z Pekingu i z Athén 2004 se od začátku trápil a ze závodu odstoupil.

"Byl to tvrdý a náročný závod, protože jsme jeli od začátku do konce na plný plyn. Dal jsem tomu všechno, všechnu svoji energii," řekl vítěz poté, co se zvedl z prachu trati, na které po projetí cílem chvilku ležel a oddechoval. 

Před koncem třetího kola Stander s Hermidou uprchlíky dojeli, ale v pátém okruhu je trojice znovu setřásla. V posledním sedmém kole měl obrovskou smůlu Fontana, který kromě bezprostředního kontaktu s vedoucí dvojicí Kulhavý - Schurter ztratil i sedlo.

"Chtěl jsem být vpředu a jezdit technicky v klidu. Hlídal jsem si to a dá se říci, že první půlku závodu jsem si tam jel trénink, plus tam byly nepříjemný kopce. Ale nehnal jsem se a nebojoval o pozice, aby mně to nechybělo v závěru. Hodně jsem tam ušetřil, nehnal jsem se přes Schurtera, v tomhle jsem ho měl přečteného, a to rozhodlo i v těch posledních pěti metrech," řekl k vývoji závodu.

Druhému nejlepšímu sportovci České republiky loňského roku se v závěru před cílovou rovinkou podařilo dostat jako prvnímu do poslední zatáčky a Schurter již neměl sílu na odpověď.

"Uvěřil jsem až tady v tom stoupání, když jsem přijel do zatáčky a už jsem věděl, že jedu vnitřkem. Nino jel na venkovní straně a viděl jsem, že je poblitej, což jsme byli oba. Pomohlo mi kolo, protože jsme jeli na doraz, já mám celopéro a on pevný, a na malé šotolině mi malé propružení pomohlo, protože jsem neztrácel kontakt pláště. Tam se počítalo každé procento snad, kdo tam bude první, a to mi vyšlo," řekl Kulhavý.

"Byl to skvělý závod a jel jsem na své maximum. Ke konci byl ale Jaroslav o něco silnější než já. Byl to úžasný den a byl fantastický pocit tady závodit," prohlásil Schurter.

Stříbrný Nino Schurter:  "Je těžké se smířit s druhým místem, ale musím být za Jaroslava šťastný."

S možností, že jeho velký český soupeř zajede tak dobrý závod, příliš nepočítal. Kulhavý letos nevyhrál ani jeden závod SP. "Po celou sezonu nebyl zase až tak silný, ale dnes naopak skutečně hodně a vítězství si zasloužil," připustil Schurter, jenž stříbrem navázal na bronz z Pekingu. "Chci závodit i v Riu 2016 a možná tam svou sbírku zkompletuji," věřil šestadvacetiletý Švýcar.

Kulhavý zvládl trať v čase 1:29:07 při rychlostním průměru téměř 23 kilometrů v hodině. Fontana nakonec dokázal uhájit bronz o čtyři vteřiny před dotírajícím Hermidou. "Bojoval jsem o třetí místo a jsem s bronzem spokojený," potvrdil Fontana, jehož slova nejlépe dokreslovala obrovská radost při dojezdu do cíle. "Kluci přede mnou jeli opravdu rychle a tak to bylo po celou sezonu. Byli lepší než já a patří jim uznání," dodal Fontana.

JAROSLAV KULHAVÝ

Datum a místo narození: 8. ledna 1985, Ústí nad Orlicí. Výška a váha: 187 cm, 76 kg. Klub/trenér: Specialized Racing Team/Viktor Zapletal. Rodina: svobodný

Největší úspěchy - kategorie elite: olympijský vítěz, mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy OH: 2012 (Londýn) – zlato. MS: 2011 (Champéry) - zlato, 2010 (Mont St. Anne) - stříbro a bronz (štafeta). ME: 2010 (Haifa) a 2011 (Dohňany) – zlato. Juniorský mistr světa i Evropy (2003) Ocenění: 2x vítěz domácí ankety Král cyklistiky (2010-11).

Ostatní: dlouhodobě nejlepší český biker, v posledních třech sezonách patří do absolutní světové špičky; univerzální cyklista závodí od roku 1996, vedle horských kol startuje i v silničních a cyklokrosových závodech; při své premiéře pod pěti kruhy v Athénách 2004 nedokončil, před čtyřmi lety v Pekingu dojel na 18. místě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články