Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Míčové sporty vyvrcholí finálovými zápasy

Londýn - Letní olympijské hry se chýlí ke svému konci a s nimi i jednotlivé turnaje míčových sportů. Zatímco ženské reprezentace už své boje v Londýně ukončily, mužské soutěže se teprve uzavřou. V poslední den her se tak ve svých finále představí basketbalisté, házenkáři, volejbalisté a na své si přijdou i fanoušci vodního póla. Nabitý program slibuje spoustu dramatických momentů.

Basketbal mužů: Argentina - USA
zdroj: Gettyimages Editorial

Repríza basketbalového finále z Pekingu

V basketbalu se na londýnské palubovce pokusí americký Dream Team napodobit úspěch svých ženských kolegyň, které v sobotu zvládly finálový zápas proti Francii a domů si odváží zlatou medaili. Ve finále se Kobe Bryant a spol. utkají se španělským výběrem.

Vzhledem k tomu, v jakém stylu zatím Američané procházeli turnajem, je lehké jim připsat cedulku žhavých favoritů. Španělský tým však bude těžkým oříškem - vedeni bratry Gasolovými se Španělé budou snažit oplatit USA porážku z Pekingu. Tehdy podlehli po velkém boji 107:118. V repríze čtyři roky starého finále tak lze čekat napínavou přetahovanou o každý koš, i přesto však peníze většiny sázkařů budou nejspíše vsazeny na Američany.

USA v semifinále bez větších potíží vyřadily Argentinu, naopak Španělé museli v duelu s Ruskem dotahovat poměrně výraznou ztrátu 13 bodů. Nakonec však i díky skvělému výkonu Paua Gasola zvítězili 67:59 a Rusům tak oplatili porážku ze skupiny.

Pau Gasol:

Jen velmi málo hráčů dostane šanci zahrát si olympijské finále. My máme to štěstí, že jsme teď dostali svou druhou šanci.

O Gasolovi trenér amerického mužstva Krzyzewski prohlásil, že je jedním z pěti nejlepších hráčů světa. Španěly pak rozhodně nehodlá podcenit.

Mike Krzyzewski:

Mají spoustu velmi vysokých hráčů, navíc na lavičce jich sedí několik, kteří mohou za první pětici zaskočit. Sergio Llull je dynamický hráč a nepříjemný protivník. Španělé jsou týmem, který nás může porazit.

Finále basketbalového turnaje začíná od 16:00, zápas o třetí místo mezi Argentinou a Ruskem pak od 13:00.

Obhájí Francie čtyři roky staré zlato z Pekingu?

Také ve finále házenkářů bude jeden z týmů čekat obhajoba – tentokráte jde o Francouze. Pekingští šampioni měli v semifinále snadnou práci s Chorvaty, po celý zápas totiž vedli a své soupeře si drželi v bezpečném odstupu. Zda to budou mít ve finále složitější, je otázkou – Švédové své soupeře poráží jen těsně a jejich zápasy jsou zatím v Londýně vyrovnanými střetnutími, ve kterých šance na vítězství mají obě strany. Švédové tyto šance však jak proti Dánům ve čtvrtfinále, tak Maďarům v semifinále dokázali využít a účast v posledním utkání házenkářského turnaje si tak plně zaslouží.

Obě reprezentace se už v Londýně potkaly – ve skupině tehdy Francie vyhrála o tři branky 29:26. Jak vypovídající tento výsledek skutečně je, o tom se můžete přesvědčit při sledování finále soutěže házenkářů od 16:00. Zápas o třetí místo, ve kterém uvidíme neúspěšné týmy ze semifinále Maďarsko a Chorvatsko, se odehraje od dvanácti hodin.

Ve finále volejbalu se potká Brazílie a Rusko

Souboj dvou nejlépe hodnocených mužstev současnosti nabídne volejbalové finále mezi Ruskem a Brazílií. Oba týmy si do Londýna přivezly skvělou formu, soupeři jsou většinou bezmocní. Například Brazilci zatím ve vyřazovacích bojích neztratili ani set, Rusům tuto statistiku pokazila jen bulharská reprezentace v semifinále, která jim sebrala jeden ze setů.

Brazilci podobně jako basketbalový tým USA budou chtít napodobit své ženské reprezentační kolegyně, kterým se povedlo získat zlatou medaili. Brazilskému mužstvu se toto podařilo v Barceloně (1992) a rovněž před osmi lety v Aténách. Motivaci k tomu, aby se po odmlce způsobené pekingským triumfem letos již ve čtvrtfinále vyřazených Američanů vrátili zpět na olympijský trůn, jistě mají velikou.

Jedinou a poslední překážkou na jejich londýnské cestě jsou Rusové. Ti se mohou pyšnit výbornými hráči na síti, kteří jen zřídka dovolí protivníkům bodové hody. V zápase proti Bulharům v semifinále se sice hlavně v prvním setu nadřeli, prohranému setu třetímu navzdory však o tom, že Rusům místo ve finále poprávu náleží, není pochyb. Finále volejbalu mužů sledujte od 14:00, o bronz se od půl jedenácté utkají Bulharsko a Itálie.

Ve finále vodního póla se utkají Chorvaté s Italy

Posledním z finále míčových sportů bude souboj ve vodním pólu – utkají se Chorvatsko a Itálie. Chorvaté v semifinále oplatili Černohorcům čtvrtfinálovou porážku z minulých her v Pekingu a ve finále jsou poprvé od roku 1996, kdy je v něm porazili Španělé. Za soupeře budou mít italský tým, který poněkud překvapivě uspěl proti silnému Srbsku.

Za tento úspěch – a jeho zásluhou již jistou olympijskou medaili – mohou Italové vděčit v první řadě fantastickému představení brankáře Stefana Tempestiho, jehož výkon v semifinále demotivoval srbské střelce a výrazně přispěl k jejich vyřazení. Finálové utkání začíná v 16:50, zápas o třetí místo, o něž budou soupeřit Černohorci se Srby v potenciálně vypjatém duelu, začíná o půl třetí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články