Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Splnil se mi dětský sen, tvrdí zlatý pětibojař Svoboda

Londýn – Zlatá medaile v pětiboji je splněný dětský sen, říká český reprezentant David Svoboda. Kromě dětského snu je dnešní triumf v moderním pětiboji především největším českým úspěchem v této disciplíně v historii. Svoboda po nešťastném výsledku pětiboje v Pekingu před čtyřmi lety nenechal před Londýnem nic náhodě.

David Svoboda
zdroj: ISIFA/Getty Images autor: Quinn Rooney

"Vsadil jsem všechno za poslední dva roky na jednu kartu, na tento olympijský závod, na tuhle sezonu," přiznává český medailista. "Považuji za obrovské štěstí, že to vyšlo. Nervózní jsem nebyl. Kdybych si začal počítat, kolikátý jsem a co bych mohl vyhrát nebo prohrát, tak bych to asi neunesl."

V Londýně se představil úplně jiný David Svoboda, než byl ten, který bojoval na hrách v Pekingu.

Za ty čtyři roky jsem si prožil hodně povedených i nepovedených závodů, jsem mnohem vyzrálejší a už jsem si na sobě všiml, že mám větší nadhled než v Pekingu.

Podle Svobodova trenéra Jakuba Kučery výkonu českého pětibojaře v Londýně hodně pomohla podpora rodiny. "Jestli nějaká maličkost rozhodla, tak to, že to bylo v Londýně blíž než v Pekingu. Sem přijelo hodně kamarádů, byla tu jeho rodina. Byla tady jeho máma, oba bráchové. Strašně mu to pomohlo," řekl trenér.

Jakub Kučera:

David potřebuje tlak, který někoho sráží, ale on je typ vítěze. On potřebuje, aby tam byli lidi, aby z toho byla show. Věděl, co chce, udělal pro to všechno, co bylo třeba, a tohle je výsledek.

Na letní olympiádě v Pekingu se Svobodovi také dařilo, ovšem pouze do chvíle, kdy nastoupil na parkúr. Tam sedl na jankovitého koně a ten ho připravil o medailové šance. "Věděl jsem, že klíčem k úspěchu bude parkúr. Špatný los a dalších pár drobností všechno otočilo, proto z toho byl smutek," řekl Svoboda.

"V Pekingu nechal David medaile na parkúru, byla to ale především chyba organizátorů," vzpomíná Svobodův trenér Jakub Kučera na skandál z posledních her. Tam organizátoři vybrali pětibojařům špatné koně, ti pak Svobodu připravili o medailový výsledek. Na čínské organizátory se po tehdejším olympijském pětiboji snesla kritika ze všech stran.

Vzpomínka na Peking motivovala českou výpravu, aby pro Londýn nenechala nic náhodě. "Na jezdectví byl kladen v tréninku velký důraz, armáda nám koupila výborné koně," pochvaluje si Svoboda. A potvrzuje to i trenér Kučera: "Ministerstvo obrany nám pomohlo, vytvořilo podmínky pro trénink jezdectví. Jízda Davida dnes nebyla optimální, ale posun ve výkonosti od Pekingu je určitě poznat," shrnuje trenér Dukly Praha.

Ve volnu, které si v nejbližších měsících dá, bude Svoboda nejspíš cestovat.

Umím si představit, že si dám pauzu půl roku a pojedu se podívat třeba do Ameriky nebo do Austrálie. A budu jenom odpočívat.

Ještě předtím ale dodělá trenérství na fakultě tělesné výchovy a sportu a v diplomové práci o historii pětiboje nejspíš vynechá svůj zlatý závod. "Nemůžu psát o sobě," podotkl.

Jedno věděl jistě. U sportu, nejspíše u moderního pětiboje, ještě v blízké budoucnosti zůstane. Je hodně pravděpodobné, že bude za čtyři roky v Riu de Janeiro olympijské zlato obhajovat. "Zařídím si to tak, abych byl zase motivačně připravený," dodal.

A co k budoucnosti zlatého medailisty říká jeho trenér?

Jakub Kučera:

On je složitá osobnost a tohle je jeden ze střípků té osobnosti. Pro něj je těžké se motivovat. Nechci říct, že bere jen zlato, ale jen takový výkon, z kterého zlato může vzejít. Je to život, ale věřím, že se vrátí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články