Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Veselý ani "Rychlý holky" na medaili nedosáhli

Londýn - Vítězslav Veselý nedosáhl na olympijskou medaili. Po suverénním vítězství v kvalifikaci výkonem 88,34 metru si v dnešním finále vybral o poznání horší formu. Výkonem 83,34 skončil na čtvrtém místě a na drahý kov z letních her tak stále čeká. Zvítězil devatenáctiletý Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga v národním rekordu 84,58 metru. Na medaili nedosáhly ani "Rychlý holky." Štafeta na 4x400 metrů Rosolová, Bergrová, Bartoničková, Hejnová doběhla ve finále olympijských her v Londýně sedmá. Zvítězily Američanky.

Oštěpař Vítězslav Veselý na LOH v Londýně
zdroj: ISIFA

Do vyvrcholení olympijského oštěpu nevkročil nejšťastněji. Prvním hodem nepřekonal ani marku 65 metrů. Druhý a třetí hod se mu už podařily lépe, výkonem necelých 82 metrů však stále hodně zaostával za svým skvělým výsledkem z kvalifikace, kterou osobním rekordem a letošním světovým maximem 88,34 metru suverénně vyhrál.

Rozmrzelý výraz tváře doplnil i Veselého čtvrtý pokus. V tom poslal oštěp do vzdálenosti pouhých 74 metrů, navíc však přešlápl v rozběhu. Ani pátý pokus nedopadl nejlépe. Za silného protivětru poslal Čech projektil do vzdálenosti necelých 81 metru a své postavení nevylepšil. Nejlepší hod si schoval na samotný závěr. V šestém hodu oštěp doletěl na vzdálenost 83,34 metru a vybojoval tak Vítězslavovi celkově čtvrté místo, 78 centimetrů od bronzové medaile.

Vítězslav Veselý: Tamto čtvrté místo mě mrzelo, ale tohle zamrzí víc. Byla velká šance na medaili, ani zlato nebylo daleko, ale nevyužil jsem to. Nevím proč... Byla to jen moje chyba.

Veselý zatím žádnou medaili z olympijských her nezískal. Loni na mistrovství světa v Tegu mu vítězné stupínky utekly o devatenáct centimetrů, od té doby však chytil úžasnou formu. Na mistrovství Evropy v Helsinkách s přehledem zvítězil, do karet mu také hrála špatná forma největšího favorita – dvojnásobného olympijského vítěze Thorkildsena. Ten tento rok nepřehodil 85 metrů a podobně dopadl i ve finále. Výkonem 82,63 skončil šestý. Stříbro vybojoval Antti Ruuskanen.

Zlato fantasticky vybojoval zástupce Trinidadu a Tobaga Keshorn Walcott. Divil se i sám. "Překvapil mě už samotný postup do finále. Šel jsem do něj uvolněný, užíval si ho a fungovalo to," pochvaloval si Walcott, letošní juniorský mistr světa, jenž si zlepšil osobní rekord o téměř dva metry.

Ve finále měl Veselý problém s načasováním pohybu. "Nevím proč. Bláznil jsem tam, dva hody se mi nepovedly jako málokdy," kritizoval se. Možná se na jeho výkonu projevilo i skoro třídenní čekání po kvalifikaci. "Měl jsem si asi víc vyčistit hlavu. Pořád si stojím za tím, že mám životní formu, ale holt to dnes nevyšlo. Neměl jsem naladěnou hlavu, nesepnulo mi to tam a nechytil jsem pořádně jediný hod," konstatoval.

Česká štafeta "Rychlých holek" na 4x400 metrů skončila ve finále sedmá. Z původně osmého místa se posunula po diskvalifikaci Nigérie. "Asi jsme to dneska špatně spočítaly," shodly se běžkyně nad časem 3:27,77.

Narážely tak na své žertování po rozběhu, kdy si před závodem řekly, za kolik každá poběží svůj úsek, aby postoupily, neboť znaly časy prvního běhu. "Neměly jsme kalkulačku a počítaly to z hlavy. Asi se někde stala chybka," uvedla Bergrová.

České běžkyně si závod v atmosféře 70 000 diváků užily. "Lepší by bylo skončit třetí za 3:23, ale to nějak nevyšlo," smutnila na oko Bergrová. "Já nevím, byly jsme nějaký rozplizlý. A já jsem si málem rozšvihala nohy, než jsem tam šla běžet," prozradila. Rosolová si zase z legrace postěžovala na zdržení startu kvůli vyvrcholení finále oštěpu mužů. "Takže to určitě bylo tím," pousmála se. "Já jsem v pohodě," dodala Hejnová, bronzová medailistka ze závodu na 400 metrů překážek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články