Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

David Svoboda vybojoval pro Česko zlatou medaili

Londýn - Závěr moderního pětiboje přinesl pro Česko třetí zlatou mediali londýnské olympiády. David Svoboda se od začátku závěrečné disciplíny pětiboje držel Číňana Chao Čung-Žunga. Před posledním kolem ho však předběhl a čelní pozici udržel až k cílové pásce. Čínský reprezentant tak skončil na druhém místě, třetí příčku obsadil Maďar Adam Marosi. Druhý český pětibojař Ondřej Polívka skončil patnáctý.

David Svoboda probíhá cílovou pásku a získává zlato v moderním pětiboji
zdroj: Getty Images/ISIFA autor: Quinn Rooney

Svoboda vstoupil do pětiboje výborně, když první disciplínu šerm vyhrál se ziskem 1 024 bodů a s bilancí 26 výher a 9 proher vyrovnal olympijský rekord. Druhému českému zástupci se úvod příliš nevyvedl a se 688 body se dělil o poslední, 34. místo.

David Svoboda po šermu: "Je to perfektní. Nemám k tomu co dodat. Já jsem před závodem věděl, že šerm bude rozhodující, připravil jsem se na to psychicky, šel jsem tam jako vítěz, odešel jsem taky jako vítěz. Povedlo se, jsem naprosto spokojen. Doufám, že mi to vydrží až do cíle. Já tu medaili chci, když se to povede, budu rád, a když ne, zkusím to zase za čtyři roky."

Oba čeští reprezentanti plavali ve čtvrté rozplavě a lépe si vedl Polívka, který obsadil časem 2:02.71 obsadil dělené desáté místo a díky zisku 1 328 bodů se posunul na 26. pozici. Svobodovi druhá disciplína příliš nevyšla a obsadil časem 2:04:84 až 17. místo a klesl na druhou pozici, avšak s minimální ztrátou na vedoucího Číňana. Třetí je po druhé disciplíně Rus Ljesun, na něhož má Svoboda náskok 16 bodů. Na čtvrté místo se posunul obhájce zlata z Pekingu Rus Mojsejev.

Svoboda se v Londýně snaží napravit nešťastné vystoupení z poslední olympiády. V Číně dlouho útočil na cenný kov, v předposlední disciplíně ale nezvládl náročného koně a parkúr ho připravil o medailovou naději. V Londýně je poprvé soutěž pětibojařů čtyřdílná, došlo totiž ke spojení střelby se závěrečným během.

David Svoboda ztratil po plavání vedení a klesl na druhé místo se ziskem 2 328 bodů, na vedoucího Číňana Cchaa ztrácel 48 bodů. Český reprezentant zaplaval 17. nejlepší čas 2:04:84 a na Egypťana El Geziryho, jenž zaplaval olympijský rekord, ztratil 9 sekund. Druhý český zástupce Ondřej Polívka si v plavání polepšil a postoupil na 26. pozici.

Napínavý souboj ukázala soutěž v parkúru. Na seznámení s koňmi měli sportovci jen velmi krátký čas, jen tři zajeli parkúr bez penalizací. Český pětibojař Svoboda zajel s časem 77 vteřin, 28 setin a dostal penalizaci 60 bodů za tři shozené překážky a 8 bodů za překročený čas. Tento výsledek mu však spolehlivě zajistil postup na první místo v průběžném pořadí. V závěrečném běhu se střelbou proto nastoupí s náskokem jedné vteřiny. Ondřej Polívka se při jízdě posunul o dvě příčky v průběžném pořadí, po parkúru je tak čtyřiadvacátý. Poslední část pětiboje začíná ve 20:00, sledovat ho můžete na ČT4.

David Svoboda: "Musel jsem se uměle udržovat v klidu. Kdybych si znervózněl a začal si počítat, kolikátý jsem a co bych mohl prohrát nebo vyhrát, tak bych to asi neunesl."

Na závěr moderního pětiboje absolvovali sportovci běh kombinovaný se střelbou. Podle pravidel je pořadí sportovců na startu určeno bodovým výsledkem předchozích kol. Jako první vybíhá pětibojař, který se v předchozích kolech umístil nejlépe. Po něm vybíhají další sportovci podle pořadí v tabulce průběžného bodování. Interval mezi běžci určuje handicap jedna vteřina za každé čtyři body. Sportovci musí doběhnout ke střelnici, trefit během 70 vteřin pět terčů a běžet 1 000 metrů. To se opakuje celkem třikrát. Novinkou v Londýně je střelba laserovými pistolemi, které se začaly používat v roce 2011.

David Svoboda se v kombinované disciplíně přetahoval o vítězství s Číňanem, v závěrečném kilometrovém okruhu soupeře předstihl a finiš si vychutnal. Svoboda tak navázal na bronz Libora Capaliniho před osmi lety z Atén. Další dvě medaile, stříbro a bronz, získali českoslovenští pětibojaři v Montrealu 1976. V dnešním závodě v olympijském rekordu porazil v závěru kombinované disciplíny běhu a střelby Číňana Cchao Čung-žunga a získal pro Českou republiku v Londýně devátou medaili, třetí zlatou po veslařce Miroslavě Knapkové a oštěpařce Barboře Špotákové. Ondřej Polívka skončil patnáctý.

Výsledky moderního pětiboje mužů:

1. Svoboda (ČR) 5928 b. (šerm: 1024 - plavání: 1304 - parkúr: 1132 - kombinovaný běh a střelba: 2468), 2. Cchao Čung-žung (Čína) 5904 (1000 - 1376 - 1080 - 2448), 3. Marosi (Maď.) 5836 (880 - 1336 - 1200 - 2420), 4. Lesun (Rus.) 5764, 5. Gebhardt (Něm.) 5756, 6. Daniel (Rak.) 5744, 7. Mojsejev (Rus.) 5736, 8. Kinderis (Lit.) 5732, ...15. Polívka (ČR) 5652 (688 - 1328 - 1136 - 2500).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články