Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slova, která nesmí zaznít…

Někdy mám pocit, že se svět zbláznil… Třeba, když jsem si přečetl článek o tom, kterak Mezinárodní olympijský výbor chrání olympijské hry jako obchodní značku. Možná to ani nevíte, ale existuje totiž seznam 20 slov a symbolů, která jsou zapovězena a užívat je mohou jen firmy a společnosti, které jsou zařazeny v oficiálním sponzorském poolu her. Například se nesmí užívat slovo Londýn (London), na indexu jsou také jinak neškodné výrazy jako "zlato" (Gold), hry (Games) a velký problém by nastal, pokud byste chtěli v době konání celé té londýnské opičárny použít k reklamním účelům slovo "letní" (Summer).

Olympijský Tower Bridge
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Dozor nad striktním plněním a dodržováním "značkového zákona", jak se celému souboru nařízení a zákazů říká, má 300 příslušníků zvláštního oddělení britské policie a nutno podotknout, že se chlapci s odznaky náležitě činí. Například v Plymouthu musela jedna z místních restaurací vyřadit z jídelníčku bagetu s názvem "Flaming Torch Baguette" (v překladu bageta hořící pochodeň), neb její název byl dle policistů příliš jasně spjatý s tématikou her. Podobně dopadl i provozovatel jedné z londýnských kaváren, který do výlohy umístil pět bagelů. Populární pečivo s otvorem uvnitř uspořádal do tvaru olympijských kruhů a hned byl problém na světě. A to už vůbec nemluvím o případu jedné velmi populární kavárny v londýnském Stratfordu, která léta letoucí nese název Olympic. Ani ona neušla pozornosti bedlivých kontrolorů, takže po dobu konání londýnských her musel její majitel na vývěsním štítu zamalovat písmenko "O", což v praxi znamená, že teď si můžete dát kafíčko v podniku s názvem "Lympic"…

A tak mě tak napadá, jak by asi vypadala taková tuctová zprávička z olympiády, pokud bychom se měli řídit striktními pravidly "značkového zákona"… Pojďme si to vyzkoušet.

Rusko má další placičku NEJVĚTŠÍ MĚSTO NA BRITSKÝCH OSTROVECH -Ve včerejším programu nezimních sportovních soutěží pod pěti různobarevnými geometrickými obrazci, jejichž obvod se vypočítá, když poloměr vynásobíte dvěma a následně ještě konstantou pí, se opět rozdělovaly cenné placičky. Kousek kovu, jehož relativní atomová hmotnost je 196, 97 amu a kovaletní poloměr činí 144 pm, si v soutěži plavkyň na trati 200 metrů volný způsob vybojovala Ruska Maria Cákalovová. Na druhém místě dokončila závěrečnou rozplavbu turnaje, který pořádá organizace založená ve Švýcarsku 23. června 1894, Němka Berta Kraulová a poslední kus placatého čehosi na barevné šňůrce si z jednoho z bazénů v hlavním městě někdejší nejvýznamnější koloniální velmoci světa odnesla Rumunka Nicolet Bronziová. Fyzikální jev, který označujeme jako kombinaci svítivé záře a velkého množství tepla, při němž se uvolňuje při rychlé a samoudržující se exotermické oxidaci hořlavých plynů velký žár, a který je symbolem právě probíhající tělovýchovné šarády na obou březích Temže a přilehlém okolí, bude plápolat nad všemi sportovišti až do 12. srpna letošního roku, kdy budou bez jedné XXXI. sportovní hrátky všech cvičenců naší planety, slavnostně ukončeny.

Ufff, sice se to nedá skoro ani přečíst, ale na druhou stranu můžeme být zcela klidní, že nás nikdo z horlivých britských policistů nebude popotahovat!

Hlavní zprávy

Nejčtenější články