Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalisté Španělska si zahrají o zlato s USA

Londýn - Podruhé za sebou budou hrát ve finále olympijského turnaje basketbalistů Američané a Španělé. Zatímco favorizovaný výběr USA v semifinále zdolal olympijské vítěze z roku 2004 Argentince jasně 109:83, Španělé otočili duel s Ruskem. K výhře 67:59 jim pomohla výborná druhá půle, kterou vyhráli o 19 bodů.

Anthony Davis z USA pod košem
zdroj: AP autor: Charles Krupa

Argentinci sice po čtyřech minutách hry prohrávali o 12 bodů, ale nevzdali se a ještě na začátku druhé půle ztráceli pouhé čtyři body. Jenže pak Američané udělali osmibodovou šňůru, odskočili na dvouciferný počet bodů a od té doby vedení navyšovali. Poslední čtvrtina už z jejich strany byla spíše exhibicí.

Přispěl k tomu i Carmelo Anthony, který dal ve čtvrté čtvrtině čtyři trojky za sebou a definitivně zlomil odpor Argentiny. Vedle Athonyho dal 18 bodů také LeBron James, který připojil sedm asistencí i doskoků. Kevin Durant přidal ještě o bod více a byl nejlepším střelcem zápasu. Argentinu držel s 18 body Manu Ginobili.

Španělé s Ruskem prohráli v základní skupině (74:77) a také v semifinále to dlouho vypadalo na úspěch sborné. Už ve druhé čtvrtině to bylo o 13 bodů a zdálo se, že Španělé nemají svůj den. Ještě ve 25. minutě prohrávali o devět bodů, jenže pak zaveleli Rudy Fernandéz a Pau Gasol a náskok Rusů se začal rychle rozplývat. Do závěrečné čtvrtiny se šlo za vyrovnaného stavu 46:46.

Poslední část už patřila jasně Španělsku, které zásluhou dvou trojek Josého Calderóna předvedli sérii 14:1 a získali desetibodové vedení, které už nepustili. "Je skvělé postoupit dvakrát za sebou do finále, ale my se s tím nechceme spokojit. Chceme víc," řekl ke zlatým ambicím Španělů Gasol.

Hlavní španělská hvězda Pau Gasol k výhře přispěl 16 body a 12 doskoky. Ruská opora Andrej Kirilenko dal 10 bodů, v závěrečné čtvrtině však selhal při střelbě trestných hodů, když dal jen pět z deseti. Celkem měl úspěšnost střelby velmi nízkou (dva koše ze 13 pokusů).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články