Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Brutální tréninkové praktiky přináší Číně medaile i kritiku

Londýn - Nelidské praktiky, ponižování, bití. Brutální tréninkové praktiky přináší Číně úspěchy. Na olympiádě získala již 37 zlatých medailí, také si ale vysloužila vlnu kritiky Západu. "Chcete vědět, proč jsou čínské sportovkyně tak úspěšné? Většina trenérů jsou muži a doslova je dotlučou k poslušnosti," tvrdí americká trenérka Johannah Doeckeová.

Čínští gymnasté
zdroj: ISIFA autor: Streeter Lecka

Naposledy se o rozruch postarala matka skokanky do vody Wu Min-sia, která své dceři dlouho tajila, že bojuje s rakovinou prsu, protože nechtěla narušit její přípravu. Ze stejného důvodu jí rodina také neřekla o smrti prarodičů.

Podle Wu Min-sia, která v Londýně získala zlato jak v soutěži jednotlivkyň na třímetrovém prkně, tak v synchronních skocích, však o žádný skandál nejde. "Vždyť je to normální. Rodiče navíc tréninkové centrum navštěvují velmi zřídka. Mojí velkou rodinou jsou všichni, se kterými trénuji," citovala ji agentura Reuters.

Jiný názor má naopak americká trenérka Johannah Doeckeová, která vedla skokanku Čchen Ni po její emigraci z Číny do USA. "Jakékoliv odmítnutí je potrestáno bitím. Je to brutální systém," uvedla s tím, že při prvních trénincích v Americe reagovala Čchen Ni na každou chybu vystrašeně. "Hned se ukláněla až k zemi a omlouvala se. Když jsem s ní pracovala, dokonce jsem od různých lidí slyšela, že jestli s ní chci něco dokázat, budu ji muset mlátit," přidala trenérka.

Stolní tenistka Joanna Parkerová:

Tak tvrdý trénink jako v Číně by byl u nás v Británii protizákonný. Když jsme pár let zpátky trénovaly v Šanghaji, trenérovi se nelíbilo, jak jedna z hráček hraje, tak k ní prostě přišel a kopnul ji.

Čína obvinění z přehnaně náročného tréninku odmítá. "Musí se trénovat tvrdě. Proč se Západ diví?" řekl vedoucí ženské reprezentace ve stolním tenisu Š' Č'-chao. "Čína je svobodná země. Když něco nechcete dělat, nemusíte," dodal.

Tréninkový režim našel zastání i u Čchen Ni. Skokanka sice odmítla prozradit, jestli byla sama bita, přiznala však, že něco takového se občas přihodí. "Trenéři mají své svěřence často raději než vlastní děti. Pro sportovce to jsou vlastně druzí rodiče," řekla. "A protože skoky jsou velmi nebezpečný sport, tak jako správní rodiče musí udělat cokoliv, aby děti přinutili dělat věci bezpečně. Někdy dojde na rány, ale vím, že trenéry to uvnitř bolí víc než bité skokany," dodala.

Lu Jing: Naše myšlení je dost omezené

Najdou se však i čínští sportovci, kterým se tamní příprava nelíbí. "Pořád se jen učíme, učíme, trénujeme, trénujeme a pak odpočíváme," řekla plavkyně Lu Jing, která na hrách v Londýně získala stříbro na 100 m motýlek a na olympiádu se připravovala v Austrálii. "Naše myšlení je dost omezené. V Austrálii mě kolegové z tréninkové skupiny pozvali na grilování. To by se v Číně nikdy nestalo," prohlásila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články