Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

… re, boty, tuti, kalhoty, audi!

Prakticky bez jakéhokoliv mediálního zájmu proběhla olympijská mise českých hráčů mariáše, kteří se londýnských her zúčastnili v rámci programu tzv. ukázkových olympijských sportů. Soutěže v karetní hře se konaly ve vyhlášené londýnské hospůdce "The confused pancakes" a čeští borci se tentokrát opravdu vyznamenali.

Karetní dobrodružství
zdroj: EPA

Přitom od samého začátku provázely českou mariášovou výpravu velké trable. Nejprve museli čeští reprezentanti řešit problém s kartami, které jim spolu s ostatními zavazadly dorazily do dějiště olympijských her se čtyřdenním zpožděním. "Nemohli jsme pořádně trénovat. Sice nám bulharská výprava zapůjčila dva balíčky karet, ale byly to bulharské dvouhlavé karty, na které nejsou naši borci zvyklí, takže chvíli trvalo, než jsme se s tím porovnali," konstatoval šéf české karbanické výpravy Milan Pakl. Když pak konečně dorazila česká bagáž, narazili čeští borci na další problém. Naše klasické jednohlavé karty totiž podle činovníků Mezinárodní mariášové federace (IMF) nesplňovaly náležitosti olympijského turnaje. "Šlo o to, že podle mezinárodních pravidel musí alespoň 15 procent obrázků na kartách znázorňovat osoby jiné než bílé rasy, což v případě klasických českých mariášek prostě není. Sice jsme zkoušeli poukazovat na žaludské eso, které by mohlo splňovat toto kritérium, ovšem to nakonec neprošlo. Naštěstí nám vyšly vstříc obchodní tiskárny v Kuřimi, které narychlo vytiskly nové sady karet a promptně nám je dopravily do Londýna," uvedl dále Milan Pakl.

V samotné soutěži pak čeští borci naprosto jasně dominovali, když v předkole deklasovali Kolumbijce, v prvním kole si poradili s Nigérií a v semifinále vyřadili bez větších obtíží nevyzpytatelné Rusy. Finálový souboj proti slovenské reprezentaci pak přinesl asi nejvyrovnanější souboj, přičemž zásadním zlomem byla čtvrtá hra páté směny, kdy pravděpodobně nejlepší hráč turnaje David Flek uhrál s přehledem sto sedm v červených a definitivně tak zlomil odpor slovenských mariášníků. "Byl to nádherný turnaj a jednoznačně oslava mariáše," rozplýval se po skončení celého klání David Flek. Otázkou však zůstává, jestli se mariáš nakonec stane olympijským sportem. Jako komplikaci lze vnímat skutečnost, že v rámci závěrečné exhibice, ve které se představili nejlepší borci mariášového turnaje v souboji proti domácím organizátorům, právě David Flek dokonale zostudil šéfa londýnského mariášového klubu Jeremyho Underneatha, když ho obehrál o hodinky, mobilní telefon a v závěru i o luxusní vůz Audi TT. Sám Underneath, který je jedním z členů komise MOV rozhodující o zařazení nových sportovních odvětví do rodiny olympijských sportů, bezprostředně předtím, než se potupně vydal londýnskou podzemkou domů, ucedil směrem k přítomným novinářům větu, která do značné míry zpochybňuje zařazení mariáše do programu příštích olympijských her. "Damn Czechs. What a stupid idea to invite them here to London," prohlásil doslova nasupený Brit. Rozhodnutí MOV o případném zařazení mariáše na nadcházející hry v Riu de Janeiru lze očekávat v nejbližších týdnech.   

Hlavní zprávy

Nejčtenější články