Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Ve finále se potkají basketbalistky USA a Francie

Londýn - Prvními finalistkami olympijského turnaje basketbalistek jsou Američanky, které si v semifinále poradily s reprezentantkami Austrálie 86:73. Pro basketbalistky USA to byla již 40. olympijská výhra v řadě. Ve finále se utkají s Francouzkami, které ve svém semifinále porazily Rusky.

Zápas USA - Austrálie
zdroj: AP autor: Victor R. Caivano

Australanky si tak opět vylámaly zuby na USA, když s nimi prohrály na čtyřech předchozích olympiádách, z toho třikrát ve finále. Tentokrát padly již v semifinále, ale dlouho to vypadalo, že by americké prokletí mohly zlomit.

Basketbalistky Austrálie dlouho vedly a první dvě čtvrtiny vyhrály. Nejprve 22:20 a poté 47:43.

Avšak po přestávce začaly kralovat Američanky. Brzy se dostaly do vedení a to už nepustily. Ve třetí čtvrtině povolily Australankám jen dvanáct bodů a po třetí čtvrtině vedly už 65:59. A v nastoleném tempu pokračovaly i v dalším průběhu. Australanky přestávaly stíhat a nedařila se jim ani střelba. Basketbalistky USA vedení ještě zvýšily a nakonec zápas vyhrály s pohodlným rozdílem 86:73.

Austrálie se znovu opírala zejména o pivotku Elizabeth Cambageovou, která dala 19 bodů, a její podkošovou kolegyni Lauren Jacksonovou. Ta přispěla 14 body a 17 doskoky. USA táhly zejména Tina Charlesová (14 bodů a 10 doskoků), Diana Taurasiová (14 bodů) a Sue Birdová (13 bodů).

Potvrdily tak roli favoritek, když vyhrály již čtyřicáté utkání v řadě a mohou popáté za sebou obhájit olympijské zlato. Ve finále se utkají s Francií, která ve svém semifinále porazila ruský výběr. Francouzky se do finále olympijského turnaje podívají poprvé v historii.

V úvodu semifinálového střetnutí excelovala Emilie Gomisová, která nasbírala šest bodů a hlavně díky jejímu přispění tak Francouzky hned od začátku jasně vedly (10-1). Vedení si udržely i po první čtvrtině, Rusky marně dotahovaly devítibodové manko a na přestávku šly za stavu 24:15.

Ve třetí čtvrtině se Rusky začaly dotahovat, a to hlavně díky Natálii Vodopjanové. Rozdíl dvou bodů za stavu 42-40 pro Francii se však zase začal rozšiřovat - skvělé představení zažila Lawsonová-Wadeová, která nasbírala celkem 18 bodů.

Francouzky nakonec po suverénním výkonu zvítězily 81:64 a postupují do finále. Ruskám nedaly takřka žádnou šanci a kromě momentu, kdy se Rusky dotáhly jen na dva body, měly osud utkání pevně ve svých rukou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články