Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fotbalisté hrají o bronz, basketbalisté bojují o finále

Londýn – I míčové sporty už v Londýně pomalu, ale jistě směřují k vyvrcholení. Dnes se v předehře finále střetnou v souboji o bronz fotbalisté Koreje a Japonska. Semifinálové souboje čekají na basketbalisty, volejbalisty i házenkáře.

Pau Gasol v dresu Španělska
zdroj: AP autor: Charles Krupa

V mužském fotbalovém turnaji se na londýnských olympijských hrách budou rozdávat první medaile. V utkání o bronz na sebe narazí v asijském derby Japonsko s Korejí. Zatímco Japonci podlehli v semifinále Mexiku 3:1, Korejci nestačili na největšího favorita turnaje Brazílii, když prohráli jednoznačně 3:0.

Zopakují basketbalisté pekingské finále?

V basketbalovém turnaji se schyluje k opakování posledního olympijského finále, ve kterém v Pekingu Spojené státy přehrály Španělsko. Úřadující mistry Evropy ale čeká hodně práce už v semifinále. Narazí v něm na Rusy, kterým těsně podlehli v základní skupině londýnského turnaje. Proti vysoce favorizovanému týmu USA, prošpikovanému hvězdami NBA, nastoupí Argentina vedená výborně hrající dvojí Ginobili – Scola.

Argentinci si postup do finále vybojovali v jihoamerickém derby s Brazílií, Američané rozstříleli neškodné Australany. Nejvíce se na postup nadřel španělský tým, Francii přehrál v urputném zápase 66:59. Hlavními tahouny Španělska byli už tradičně bratři Gasolové. Rusy za čtvrtfinálovým vítězstvím proti Litvě dovedla především hlavní postava týmu, Andrej Kirilenko. Rusové tak dále živí naději na první olympijskou medaili z basketbalu za posledních dvanáct let.

Maďarské překvapení mezi házenkáři

Do semifinále dospěl i turnaj házenkářů. V bojích o finále se překvapivě představí i hráči Maďarska, kteří ze základní skupiny prošli s negativní bilancí tří porážek a dvou vítězství. Jejich soupeřem budou trojnásobní stříbrní medailisté z her 1992, 1996 i 2000 Švédové, kteří v dramatické koncovce vyřadili mistry Evropy z Dánska.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří poslední olympijští vítězové Francouzi a Chorvaté. Zatímco vítězové z Atlanty a Atén se k postupu protrápili v zápase s Tuniskem, reprezentanti země Galského kohouta se pořádně nadřeli ve čtvrtfinále proti Španělsku.

Zlato ve volejbale USA neobhájí

Do třetice všeho dobrého - semifinálové souboje čekají i na volejbalisty. Mezi čtyřmi nejlepšími překvapivě chybí obhájci zlata ze Spojených států amerických, které vyřadila ve čtvrtfinále nečekaně snadno Itálie. Hráčům z Apeninského poloostrova se postaví Brazílie, která s přehledem postoupila přes Argentinu. Ve druhém semifinále se střetnou ve východoevropském souboji Rusko s Polskem.

Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články