Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Nezvěstní kamerunští olympionici zřejmě požádají o azyl

Londýn - Sedm kamerunských sportovců zmizelo z olympijské vesnice během londýnských her. Údajně kvůli ekonomickým vyhlídkám. Oficiálně zatím žádný se sportovců o azyl nepožádal, pravděpodobně se však o tom v nadcházejícím čase pokusí. "Mají platná víza ještě na několik měsíců. Poslední stopa vedla do luxusního hotelu v západním Londýně, tam však informace končí," tvrdí spolupracovník ČT Ivan Kytka. Dle něj nejde o příliš výjimečnou věc, z historie totiž známe podobných případů více.

Kamerunští boxeři
zdroj: ISIFA

Získat azyl pro olympijského sportovce je stejně náročné jako pro jakéhokoliv jiného žadatele. Musí požádat britské úřady o povolení a vyčkat na přešetření případu. "Sportovci budou muset dokázat, že jsou ve své zemi politicky či jinak perzekvováni. Celá procedura obvykle trvá dlouho, pokud by se sportovci opravdu rozhodli zůstat v Anglii, může jít o více než rok," uvedl Kytka.

Mezi zmizelými sportovci je například skoro celý boxerský tým. Emigrovala také náhradní brankářka ženského fotbalového týmu, která nebyla spokojena s tím, že se nedostala do základní sestavy. Zmizela také část plaveckého týmu. "Kamerun je bývalá francouzská kolonie. Je tedy velmi pravděpodobné, že sportovci jazyk ovládají a můžou se pokusit o vyjetí na území francouzsky mluvících států EU," řekl Kytka.

Případ kamerunské výpravy není ojedinělým. Británie měla podobné zkušenosti už při přípravách na hry, když po přípravné soutěži požádal o azyl sportovec ze Súdánu. Vláda měla z podobných scénářů oprávněné obavy. Do víz pro sportovce z rozvojových zemí dala dokonce podmínku, že během pobytu v Británii nesmí uzavřít sňatek, aby cestu nevyužili pro legální cestu k získání azylu.

Pořadatelé jsou zatím zdrženliví. "Uprchlí Kamerunci zatím nic nezpůsobili a nepřišli do sporu se zákonem. Zatím se čeká na to, zda se přeci jen neobjeví a neodletí s kamerunskou výpravou," dodal Kytka. Pravděpodobnost však příliš vysoká není.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články