Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ptáčníková si patu pouze pohmoždila, sezona pro ni pokračuje

Londýn - Po nevydařeném pondělním závodu skoro nemluvila, byla naštvaná, ale to ještě tyčkařka Jiřina Ptáčníková nevěděla, že má z olympijských her v Londýně šesté místo. Nakonec zářila spokojeností. Navíc její pata zraněná z posledního nevydařeného pokusu je podle výsledků vyšetření pouze pohmožděná, takže Ptáčníková bude pokračovat v sezoně.

Jiřina Svobodová-Ptáčníková
zdroj: Gettyimages autor: Mike Hewitt

Pro mistryni Evropy to byla nepovedená soutěž ovlivněná větrem, Ptáčníkové nevyšlo vůbec nic. "Přitom jsem vstala s tak dobrou náladou. Byla jsem připravená, ale po příchodu na stadion to začalo," řekla. Ve svolavatelně se pohádala s rozhodčími, kteří jí zabavili magnezium na ruce. "Tak jsme se tam do nich s několika tyčkařkami pustily a nakonec nám ho teda nechali. Nahodila jsem dost nepříjemný výraz," popisovala.

Závod pokračoval v podobném duchu. Největším problémem byl protivítr, který tyčkařkám připravil krušné chvíle. Při pokusech nedocházely až k laťce a padaly v lepší případě na kraj doskočiště a některé i do šuplíku, kam se při pokusu zasouvá tyč. To se v posledním pokusu na 465 cm přihodilo i Ptáčníkové. Patou dopadla na zem a přivodila si zranění, které podle lékařů naštěstí není vážné. "Je to klasická odražená pata, podle lékařů by se to maximálně do dvou týdnů mělo dát dohromady," řekla.

Ani po závodu si úspěch moc neužívala. Chtěla co nejdřív za lékařem, ale pořadatelé ji donutili obejít kolečko mezi novináři a televizními štáby, což obnáší pořádnou porci schodů. "Sotva jsem chodila, vytočili mě." Měla strach, aby si ještě víc neublížila. Sezona nekončí a Ptáčníková má v plánu ještě tři mítinky Diamantové ligy. Podstoupila proto hned magnetickou rezonanci, která neukázala vážnější poškození. "Což je dobře. Ale je pravda, že po závodu jsem z toho byla hodně otřesená, naštvaná, zklamaná a vytočená," přiznala už v lepší náladě den po finále.

Stěžovala si na vítr. "Zkazil celou soutěž. Všechny výkony znehodnotil. Mrzí mě to, kdyby fouklo aspoň nějak normálně, tak mohly být výkony a medaile úplně někde jinde," mínila. Soutěž vyhrála Američanka Jennifer Suhrová skokem přes 475 cm, až třetí byla za 470 cm světová rekordmanka Ruska Jelena Isinbajevová, jež útočila na třetí zlato.

S větrem neměla problémy jen Ptáčníková, s berlemi po závodu chodí Ruska Světlana Feofanovová i Francouzka Vanessa Boslaková, Britka Kate Dennisonová si zlomila zápěstí. "Mně také přinesli berle. Takže jsme pěkný lemplové," žertovala. Je zvědavá, jak se s podmínkami popasují muži. Český tyčkař Jan Kudlička postoupil do finále, ale také si stěžoval na protivítr. "My proti nim máme měkké tyče, myslím, že to nemusí skončit jenom u našich čtyř zranění," varovala Ptáčníková. "Já zatím chodím po špičkách, takže budu mít namakaná lýtka," dodala s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články