Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tyčkař Kudlička si vyskákal finále, Masná a Šafránková končí

Londýn - Tyčkař Jan Kudlička lehce postoupil do olympijského finále. V kvalifikaci ani nemusel zdolat limit 570 centimetrů, k postupu mu stačilo 550, které skočil na první pokus. Finálové skoky Kudličky, který obdivuje bývalého desetibojaře Roberta Změlíka, jsou na programu v pátek 10. srpna od 20:00 hodin.

Tyčkař Jan Kudlička
zdroj: ISIFA

Kudlička se pokusí vylepšit desáté místo z Pekingu, ale bude se muset poprat s protivětrem. "Skáče se fakt špatně. Nevím, proč to neotočí na druhou stranu. Když foukne proti, tak to může být nebezpečné," uvedl Kudlička. Problémy s tím měly i ženy včetně Jiřiny Ptáčníkové, která si poranila patu. "Uvidíme, kdo se s tím nejlíp popere," dodal.

Ve finále soutěže tyčkařů bude v pátek skákat 14 závodníků. Nebude mezi nimi obhájce bronzu z Pekingu Denys Jurčenko z Ukrajiny ani loňský mistr světa Pawel Wojciechowski z Polska, kteří třikrát neuspěli na základní výšce 535 centimetrů. Kubánec Lázaro Borges, jenž loni na mistrovství světa v Tegu získal stříbro, skočil 550 centimetrů až na druhý pokus a finále se odehraje rovněž bez něj.

Lenka Masná nepostoupila z rozběhu na 800 metrů. Doběhla pátá, čas 2:08,68 jí na semifinále nestačil. Česká reprezentantka původně ani startovat na osmistovce neměla. Limit sice na této trati nesplnila, ale nominovala se díky tomu, že se stala náhradnicí české čtvrtkařské štafety a k účasti na osmistovce jí tedy stačil limit B, který měla z loňska.

Na trati 800 metrů se už v minulosti dokázala dostat pod dvouminutovou hranici, tentokrát ale v pomalejším rozběhu bojovala o třetí postupové místo marně. Ve finiši jí chybělo 25 setin.

Už v kvalifikaci skončila také česká rekordmanka v hodu kladivem Kateřina Šafránková, která výkonem 66,16 metru za postupovými místy značně zaostala.

Šafránková letos v březnu posunula český rekord na 71,16 metru. V Londýně hodila třiadvacetiletá kolínská vrhačka o rovných pět metrů méně a v součtu obou kvalifikačních skupin skončila na 31. místě. K postupu bylo potřeba překonat 70 metrů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články