Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Norské házenkářky postoupily s problémy do semifinále OH

Londýn - Favorizované házenkářky Norska se musely bát o postup do semifinále olympijského turnaje v Londýně. Šampionky z Pekingu a mistryně světa a Evropy prohrávaly ještě v úvodu druhého poločasu dnešního čtvrtfinále s Brazílií 9:15, pak však zavelely k obratu a nakonec zvítězily 21:19. Napínavým duelem bylo i čtvrtfinále Černá Hora - Francie, které se rozhodlo až v posledních vteřinách.

Norské házenkářky
zdroj: ISIFA

Začátek utkání se nesl v duchu vyčkávací taktiky obou týmů. Brazilky poprvé odskočily za stavu 3:3. K útoku zavelela Cavaleirová dvěma brankami. Oba týmy pak zostřily obranu a skóre se na několik minut zastavilo na stavu 8:5. Celý poločas pak skončil 13:9. Brazilky herně konec prvního poločasu ovládly a favorita téměř k ničemu nepustily.

Trenér Norek Thorir Hergeirsson zůstával navzdory nepříznivému skóre v klidu a věřil ve schopnosti svých svěřenkyň. "Když je ve stresu kouč, pak jsou i hráčky. Věděl jsem, že když najdeme svou hru, tak jsme téměř k neporažení," uvedl islandský kouč. "První část zápasu jsme neměli nohu na plynu, ale na brzdě. Hráčky jsou trochu nervózní z toho všeho očekávání, ale to je normální," dodal.

Do kontaktu se dostaly Norky až ve druhém poločase. Dostaly se na dostřel a snížily až na 17:18. Do hlavní role se pak dostaly obě brankářky, po řadě nepřesností a výborných zákrocích obou brankářek se podařilo Snorroeggenové vyrovnat. Po rychlém útoku se Norky poprvé v zápase ujaly vedení. A to už udržely až do konce. Brazilky se tak s olympijským turnajem loučí bez medaile po výsledku 19:21.

V semifinále se norské házenkářky utkají s Koreou. Ta si ve čtvrtfinále poradila s Ruskami. Přestože Rusky postoupily až ze třetího místa skupiny, na Korejky si věřily. Utekl jim ale hned začátek utkání. V polovině prvního poločasu Korejky vedly o 4 góly 6:2. Do kabin se šlo za stavu 14:11. Trenér ruských hráček Evgeny Trefilov se sice snažil od pomezní čáry burcovat své svěřenkyně, přesto do druhého poločasu opět lépe vstoupily Korejky. Pak se hra přelívala nahoru dolů, Ruskám se nakonec podařilo vyrovnat na 22:22. Dvěma góly v řadě se ale Korejky znovu dostaly do vedení. Po oddechovém čase trenéra Trefilova se ještě dokázaly ruské hráčky jednou trefit, vyrovnat už ale nedokázaly.

Poprvé v historii prošly mezi nejlepší čtveřici týmů na olympijských hrách Španělky. Bronzové medailistky z loňského mistrovství světa porazily 25:22 Chorvatsko a budou hrát s vítězem čtvrtfinále Francie - Černá Hora. Španělská mašina se na olympijském turnaji rozjížděla pozvolna. První zápas s Jižní Koreou španělské házenkářky prohrály, pak remizovaly s Francií a skupinu zakončily výhrou s Dánskem. A podobný průběh měl turnaj i pro Chorvatky. Přesto byly v duelu lehkými favoritkami. Navíc je do role favorita pasovalo i poslední vzájemné přípravné utkání. V rámci předolympijské přípravy ho Chorvatky vyhrály 30:26.

Čtvrtfinálové utkání dozorovali čeští rozhodčí – Václav Horáček a Jiří Novotný. Úvod utkání byl vyrovnaný a oba týmy se přetahovaly o průběžné vedení. Do šaten se odcházelo za stavu 13:12 pro Španělky. A přetahovaná pokračovala i po přestávce. Pinedová Saenzová poprvé od začátku zápasu navýšila vedení na tři branky na 21:18. Za stavu 24:21 to Chorvatky ještě zkusily bez brankářky a dokázaly ještě Lovričovou snížit na 24:22. Tečku za bitvou udělala ranou z pravého křídla Fernandezová Molinosová. Chorvatkám navíc po většinu zápasu chyběla jejich nejlepší střelkyně na turnaji Penežičová, která musela kvůli zranění ze zápasu odstoupit.

V zápase mezi Černou Horou a Francií mohli diváci sledovat napínavou partii hned od samého počátku. Oba celky totiž od sebe málokdy brankově odskočily o více než pár branek - po 12 minutách to bylo 6-6, po poločase panoval rovněž remízový stav, tentokrát 13-13.

Hned po přestávce však poprvé v zápase výrazně brankově poodskočily Francouzky. Jejich tři po sobě jdoucí přesné zásahy znamenaly, že Černohorky musely namáhavě dotahovat. To se jim nakonec povedlo až čtyři minuty před závěrečnou sirénou, když Popovičová tvrdou střelou srovnala na 21-21.

Vzápětí šly hráčky Černé Hory poprvé od dvanácté minuty do vedení, když se trefila Bulatovičová. Francouzky však dokázaly srovnat skóre na 22-22. Všichni v hale již očekávali ukončení normální hrací doby, pak však přišel faul na pronikající Mehmedovičovou. Trestný hod těsně před koncem chladně proměnila Bulatovičová a Černohorky si tak užijí semifinále. Francouzky naopak turnaj zklamané opouštějí.

Čtvrtfinále:

Brazílie - Norsko 19:21

Španělsko - Chorvatsko 25:22

Rusko - Korea 23:24

Černá Hora - Francie 23:22

Hlavní zprávy

Nejčtenější články