Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Zápasník Vála dobojoval už v prvním kole

Londýn - Český zápasník David Vála neuspěl ve svém úvodním utkání v řecko-římském stylu na olympijských hrách a na žíněnce v Londýně nedostal šanci ani v opravách. V kategorii do 96 kg podlehl Kubánci Yunioru Falconu Estradovi a svému přemožiteli musel následně držet palce, aby postoupil až do finále, díky čemuž by se sám dostal do oprav a bojů o bronz. Estrada však skončil v semifinále. Třetí zápasnické zlato pro Írán vybojoval Ghasim Gholamreza Rezají.

David Vála v utkání s Estradou
zdroj: AP/ČTK autor: Paul Sancya

Čtyřiatřicetiletý několikanásobný mistr republiky nemusel při svém návratu na olympiádu po osmi letech absolvovat kvalifikaci a podobně jako většina z 19 zápasníků postoupil přímo do osmifinále, kde ho čekal o osm let mladší Estrada.

Poté, co si oba soupeři připsali v úvodních dvou dvouminutovkách shodně po bodu za úspěšnou obranu ve chvíli, kdy se jejich protějšek neprosadil v parteru, byl stav vyrovnaný 1:1. "Věděl jsem, že je vynikající nahoře. Zkoušel jsem něco udělat dole nebo spoléhat na štěstí," řekl Vála.

Podobný průběh bez bodovaných akcí mělo i třetí dějství a los následně rozhodl, že v závěrečných 30 vteřinách musí útočit Vála. "Čekáte a spoléháte, že vytáhne ten druhý. Je to psychický boj. Nesmíte se nechat zlomit, ale bohužel, když jsem to viděl, tak jsem si říkal, to je v pytli," přiznal Vála. Estrada se ovšem v parteru ubránil, a to mu stačilo na postup. "První utkání je nejsložitější z hlediska svalové práce a pravidla zápasu umožňují, že vyhraje závodník bez technického bodu," řekl trenér Ervín Varga.

Podle jeho slov nechybělo mnoho, aby Vála soupeře otočil. "Těžko říci, kolik chybělo. Půlka vteřinky? Půlka štěstí? Obráceně by to nejspíš dopadlo stejně, kdyby se vylosoval Kubánec, David by se taky ubránil. Je to o štěstí," konstatoval Varga.

Vála se při utkání, zvláště v třetí části, necítil dobře. Vůbec mu duel podle jeho slov nesedl. "Opravdu jsem se, jak se říká, zatavil. Necítil jsem ruce, ztvrdly mi. Nevím, jestli to bylo atmosférou, trémou... Hlava hraje jako vždy strašnou roli," řekl. 

Zkušený český zápasník musel posléze doufat v úspěšné Kubáncovo tažení, aby ještě mohl v opravách bojovat o vylepšení devátého místa ze Sydney 2000 a čtrnáctého z Atén o čtyři roky později. Tyto naděje ale vzaly za své - Estrada sice ještě zvládl čtvrtfinálový boj s Tunisanem Hasinem Ajarím, ovšem Íránec Rezají ho do finále nepustil. Nakonec byl Rezají ze všech zápasníků nejlepší, ve finále porazil bronzového z MS Rustama Totrova z Ruska.

Zlato v kategorii do 66 kg získal pro Koreu bronzový medailista z mistrovství světa Kim Hjon-un, jenž ve finále porazil Maďara Tamáse Lörincze. Bronz získali olympijský vítěz z Pekingu Steeve Guénot z Francie a Gruzínec Manučar Cchadaja.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články