Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Finále čeká na "Rychlý holky", kvalifikace na oštěpaře

Londýn – I středa nabídne hned několik českých sportovců v akci. Hned dvojnásobné zastoupení bude mít Česká republika ve finále na 400 metrů překážek žen zásluhou Zuzany Hejnové a Denisy Rosolové. Do kvalifikace zasáhne hned šestice Čechů v čele s Vítězslavem Veselým, jenž je mistrem Evropy a držitelem nejlepšího hodu sezony. O postup z rozběhů bude bojovat i Lenka Masná v běhu na 800 metrů. Vedle atletiky se čeští sportovci představí již jen v bikrosu. Atletiku sledujte na ČT4 a webu www.loh.cz, finále 400 metrů překážek žen začíná ve 21:45.

Hejnová v semifinále předvedla druhý nejlepší čas, přitom v závěru ještě šetřila síly a Rusku Anťuchovou nepronásledovala. Po zklamání na červnovém mistrovství Evropy v Helsinkách se na vrchol sezony dokázala skvěle připravit a právem myslí na lepší výsledek, než jakým bylo sedmé místo v Pekingu. Z tehdejších finalistek zbyla jediná, která se dokázala probojovat do londýnského finále.

Vedle Anťuchové je další favoritkou Demusová, nejlepší z tria Američanek a mistryně světa z Tegu. Obhájkyně olympijského zlata Walkerová z Jamajky vypadla už v semifinále, ve středu se ji pokusí nahradit její krajanka Spencerová.

Vicemistryně Evropy Rosolová postoupila do olympijského finále hned ve své první překážkářské sezoně, ale na víc to ještě asi stačit nebude. Obě Češky se s dalšími členkami party "Rychlých holek" chystají ještě na páteční štafetu.

David Lukšů, komentátor ČT

Oštěpaři by si přáli stejně hladkou kvalifikaci, jakou měla Špotáková. Veselý by to měl dokázat. Limit 82 metrů letos přehodil v šesti z devíti závodů a vede světové tabulky díky výkonu 88,11 m z Osla. Veselý je mistrem Evropy, v Diamantové lize dvakrát vyhrál, dvakrát skončil druhý a pokaždé porazil i Nora Thorkildsena, který by rád získal třetí olympijské zlato, i když se mu v této sezoně příliš nedařilo.  Navíc podle šéftrenéra českých atletů Tomáše Dvořáka panují na stadionu pro oštěpaře ideální podmínky.

Další svěřenci oštěpařské legendy Jana Železného Petr Frydrych a Jakub Vadlejch se do Londýna dostali jen na divokou kartu díky tradici, kterou tato disciplína v České republice má. Letos se oba jen těsně dostali přes osmdesátimetrovou hranici. Na rozdíl od žen budou muži i kvalifikaci házet ve večerním programu.

Roman Šebrle zažije už počtvrté na vlastní kůži atmosféru olympijského desetiboje. Ale zatímco v Sydney získal stříbro a v Aténách zlato, teď má jako hlavní cíl dvoudenní maraton dokončit. S bolavou patou ani to není vůbec jisté. V kvalifikaci nastoupí kladivářka Kateřina Šafránková a tyčkař Jan Kudlička a v rozběhu na 800 m Lenka Masná, která byla původně nominována jen jako náhradnice pro čtvrtkařskou štafetu.

Začne také bikros, sport, který měl olympijskou premiéru teprve v Pekingu. Šestnáct žen absolvuje na trati se skoky a překážkami ve středu kvalifikační sólovou jízdu a výsledné časy rozdělí účastnice do dvou osmičlenných semifinále. Na startu budou i dvě Češky - Aneta Hladíková a Romana Labounková, která letos na mistrovství světa v Birminghamu získala bronz.

Čeští olympionici ve středečním programu her:

Atletika:

11:00 tyč muži - kvalifikace (Kudlička)

11:00 kladivo ženy - kvalifikace (Šafránková)

11:10 desetiboj muži (Šebrle)

12:35 800 m ženy - rozběhy (Masná)

20:05 oštěp muži - kvalifikace (Veselý, Frydrych, Vadlejch)

21:45 400 m překážek ženy - finále (Hejnová, Rosolová)

Cyklistika - bikros:

16:00 ženy - kvalifikace (Labounková, Hladíková)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články