Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Závod sprintu ovládl domácí dráhař Kenny

Londýn - Vítězem závodu ve sprintu dráhových cyklistů se na olympijských hrách stal Brit Jason Kenny, jenž ve finále předčil Francouze Grégoryho Baugého. Čtyřiadvacetiletý Kenny si tak na londýnském velodromu Velopark připsal již druhé zlato poté, co společně s Chrisem Hoyem a Philipem Hindesem opanovali týmový sprint.

Sprint mužů
zdroj: ČTK/AP

Právě před britským hrdinou Hoyem dostal Kenny při nominaci přednost a tuto důvěru splatil měrou vrchovatou, když vyhrál pro Brity na dráze již páté zlato. "Mám z toho skutečně velkou radost," uvedl Kenny, jemuž na vítězství stačily dvě jízdy.

Baugé naopak porážkou prodloužil čekání Francie, která získala zlato z olympijského sprintu naposledy před 40 lety. Bronz získal Australan Shane Perkins, který rovněž výsledkem 2:0 porazil Phillipa Njisaneho Nicholase z Trinidadu a Tobaga.

Baugému, po jehož porušení antidopingových pravidel Brit v lednu dodatečně získal titul mistra světa z loňského šampionátu v Apeldoornu, tak Kenny zároveň oplatil finálovou porážku z letošního mistrovství světa v Melbourne. "Bylo to opět hodně těsné. Na mistrovství světa byl naopak on o trošičku lepší než já. Rád proti němu závodím - je rychlý, ale přitom férový závodník," ocenil soupeře Kenny.

Ve stejné disciplíně mezi ženami postoupily do semifinálových bojů podle očekávání hlavní favoritky - domácí Victoria Pendletonová, Australanka Anna Mearesová, Němka Kristina Vogelová a Kuo Šuang z Číny. Číňanka měla jako jediná namále poté, co prohrála první jízdu s Kubánkou Lisandrou Guerrou Rodriguezovou, ale následně dokázala dvakrát vyhrát.

Omniu vévodí po první polovině programu dvojice Laura Trottová (Británie) se Sarah Hammerovou (USA). Obě za úvodní tři disciplíny shodně vykázaly součet umístění 12. Třetí Australanka Annette Edmondsonová už má na kontě o pět bodů více.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články