Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Medailisté jsou doma. Knapková zlato nechtěla sundat

Praha - Na kbelském vojenském letišti v Praze odpoledne přistálo letadlo s pěti olympijskými medailisty v čele se zlatou skifařkou Miroslavou Knapkovou. Na palubě speciálu z Londýna nechyběl ani stříbrný kajakář Vavřinec Hradilek, taktéž stříbrné tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou a bronzová střelkyně Adéla Sýkorová. Největší pozornost na sebe poutala Knapková, která z letadla vystoupila jako první. "Je to naprosto boží," smála se.

Miroslava Knapková se po příletu pochlubila medailí
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

"Pocity jsou skvělé, úžasné. Cesta proběhla bez větších potíží, kromě průletů turbulencí, ale bylo to v pohodě," řekla hned na úvod Knapková. V České republice se dlouho nezdrží, za pár dní už letí zpátky do Velké Británie, tentokrát ale na západní pobřeží. "Strávím tam chvíle s kamarády. Pak máme ještě mistrovství Evropy v půlce září, ale to si ještě nejsem jistá, jestli budu startovat," dodala úspěšná skifařka.

Tenistky Hlaváčková s Hradeckou naopak ve středu a ve čtvrtek odletí do Spojených států, kde je čeká začátek zámořské série turnajů. "Možná stihnu jeden turnaj v Kanadě," plánovala Hradecká. "Sezona každopádně pokračuje až do listopadu," dodala Hlaváčková.

Střelkyně Sýkorová si užije volno až do konce srpna, následně ji však čeká mistrovství republiky a finále světového poháru koncem října. Hradilek se už pomalu chystá na domácí šampionát, na nějž naváže světový pohár v Praze a Bratislavě.

Všichni každopádně plánují bujaré oslavy. "Budou a zřejmě to nezůstane u jedné. Ale vzhledem k tomu, že mám ještě program v sezoně, si myslím, že největší přijde potom, až budu mít konec," řekl Hradilek. Veselice čeká i Hlaváčkovou, dosud je prý dost zanedbávala. "Ale zatím mi to nosí štěstí," uvedla.

Pro medaile všichni úspěšní olympionici najdou místo tak, aby byly na očích. "Bude mít speciální poličku," smála se Hradecká. Její kolegyně Hlaváčková si dá stříbro vedle pohárů z French Open a Wimbledonu. Obě byly překvapené, když se jich jeden ze zahraničních novinářů zeptal, co říkají tomu, že jsou překvapením turnaje. "To jsme jim oznámili, že po finále Wimbledonu si nepřijdeme jako překvapení a že tedy nemáme na co odpovědět," řekla Hlaváčková.

Knapková si s cenným kovem dokonce vytvořila zvláštní pouto. "Medaili jsem měla čtyřiadvacet hodin na krku, pak jsem s tím měla problémy, když jsem chtěla vejít do vesnice. Chtěli, abych si ji odložila, nakonec jsme to usmlouvali, že ne. Potom jsem ji ale sundala, protože už mě bolelo moc za krkem," vysvětlila.

Hradilek, s nímž dělal rozhovor i někdejší trojskokan Jonathan Edwards z BBC, si trofeje extra nevystavuje a prý ani nepřemýšlel o speciálním místu. "Určitě ale nezapadne někam do prachu," ujistil kajakář, jenž by se rád v sobotu vrátil zpět do Londýna. "Uvažuju o tom, užít si zakončení. V Pekingu se mi to nepodařilo, protože jsme museli odletět dřív," vysvětlil.

Největším zážitkem bylo pro Sýkorovou sedět u jednoho stolu s tenistkou Serenou Williamsovou, která získala zlato v letošní olympijské čtyřhře. Hradilek být konkrétní nechtěl, stejně jako podle Hradecké bylo zážitků spousta. Hlaváčkovou zase hodně rozradostnilo potkávání největších světových sportovců.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články