Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Premiérové zlato v omniu si vyjel Hansen

Londýn – Premiérové olympijské zlato z cyklistického omnia putuje do Dánska. Po dramatickém průběhu soutěže se vítězem stal Lasse Norman Hansen. Dvacetiletý jezdec rozhodl o svém prvenství před Francouzem Bryanem Coquardem až v poslední z celkem šesti disciplín, jíž byl kilometr s pevným startem. Již pátou medaili z velodromu si po čtyřech zlatých připsala domácí Británie díky bronzovému Edwardu Clancymu.

Lasse Norman Hansen
zdroj: Getty Images

Hansen vstupoval do dnešní druhé poloviny programu omnia až jako pátý. Na vedoucího Coquarda ztrácel osm bodů, ovšem Francouzovi vůbec nevyšel stíhací závod na čtyři kilometry, kde skončil až dvanáctý. Hansen v něm naopak kraloval a poskočil na průběžnou třetí příčku.

Následoval závod ve scratchi. Hansen sice upadl, ale přeci jen dokončil na šesté příčce šestý. Dokázal se zvednout a zlikvidoval velkou ztrátu na peloton. Před závěrečným dějstvím se tak dostal s 25 body do čela společně s Italem Eliou Vivianim a Coquardem.

V kilometru s pevným startem se předvedl člen vítězného britského týmu ve stíhacím závodě družstev Clancy, jenž jen těsně zaostal za olympijským rekordem. A díky svému vítězství v závěrečné disciplíně se posunul z páté příčky na konečný třetí stupínek. V úplně poslední jízdě proti sobě nastoupili Hansen a Viviani, zatímco Ital propadl a s devátým časem přišel o medaili, dánský mladík si dojel pro zlato.

Sprint spěje k finálovým soubojům

Ve sprintu mužů si zatím skvěle vede Brit Jason Kenny, který bez potíží postoupil do pondělního semifinále. Stejně tak se dařilo i dalším favoritům Grégory Baugému z Francie a Australanu Shanu Perkinsovi. K nim se překvapivě přidal Nijsane Nicholas Phillip z Trinidadu a Tobaga.

Ve stejné disciplíně žen nezaváhaly v úvodu hlavní favoritky domácí Victoria Pendletonová a Australanka Anna Mearesová. Kromě bezproblémového postupu do čtvrtfinále navíc obhájkyně zlata z Pekingu Pendletonová vylepšila v kvalifikaci svůj vlastní olympijský rekord. Letmých 200 metrů prolétla v čase 10,724 vteřiny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články