Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Ainslie se stal nejúspěšnějším jachtařem v dějinách OH

Londýn - Brit Ben Ainslie získal čtvrté olympijské zlato za sebou a s pěti medailemi se stal nejúspěšnějším jachtařem historie her. V dnešní medailové rozjížďce ve třídě Finn sesadil svou taktickou jízdou z prvního místa závodu ve Weymouthu Jonase Högha-Christensena z Dánska, který vedl po úvodních deseti rozjížďkách.

Nejúspěšnější jachtař v dějinách OH
zdroj: ISIFA

Pětatřicetiletý Ainslie má vedle čtyř triumfů z olympijských her také jednu stříbrnou medaili z her v Atlantě a díky tomu překonal bilanci Paula Elvströma. Dánský jachtař Elvström získal v letech 1948 až 1960 čtyři olympijská zlata a poté se ještě účastnil čtyř her.

Ainslie si zápis do historie zajistil ve finále předposledním, devátým místem, když porazil pouze Högha-Christensena a v konečném pořadí ho tím přeskočil. Oslavu domácímu favoritovi mohl ještě pokazit Nizozemec Pieter-Jan Postma, který by získal zlato, pokud by obsadil třetí místo. V utichajícím větru se však propadl na pátou příčku, pro bronz si dojel Jonathan Lobert z Francie. 

Nejstarší český reprezentant na hrách v Londýně, osmačtyřicetiletý Michael Maier, do jízdy o medaile ve třídě Finn nepostoupil. Na své páté olympiádě obsadil po deseti rozjížďkách 21. pozici a o čtyři místa vylepšil svůj výsledek z Pekingu.

Ve třídě Star získali zlato Max Salminen s Fredrikem Lööfem, který tak navázal na bronz z Pekingu. Švédská posádka nasbírala 32 bodů a domácí obhájce titulu Iaina Percyho s Andrewem Simpsonem porazili o dva body. Brazilská posádka Bruno Prada s Robertem Scheidtem, jež před čtyřmi lety v Číně získala stříbro, měla na třetí příčce 40 bodů.

Desátou rozjížďkou skončila olympijská regata pro Karla Lavického, který v kategorii RS:X obsadil 36. místo a nepostoupil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články