Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Maratonské zlato vyhrála Etiopanka Gelanaová

Londýn - Zlatou medaili v maratonu žen vyhrála Etiopanka Tiki Gelanaová. V londýnském dešti ji vybojovala v olympijském rekordu 2:23:07 a pro svou zemi vyhrála v ženské části této disciplíny po 16 letech druhou zlatou v historii. Závodu se účastnila i jediná česká zástupkyně Ivana Sekyroví. Učitelka na gymnáziu v Sokolově je amatérskou sportovkyní a v Londýně doběhla na 67. místě.

Tiki Gelanaová
zdroj: Getty Images autor: Streeter Lecka

Čtyřiadvacetiletá Gelanaová se tak zapsala po bok krajanky Fatumy Robaové, jež vyhrála v roce 1996 v Atlantě, a zároveň navázala na triumf svého strýce Gezahegne Abery ze Sydney 2000.

Vítězka maratonů v Amsterodamu a Rotterdamu Gelanaová nastoupila soupeřkám ve vedoucí skupince zhruba kilometr před cílem, jenž poprvé v historii nebyl na stadionu, ale v ulicích města. Přestože na mokré trati upadla u občerstvovací stanice, navázala na triumf svého strýce Gezahegne Abery ze Sydney 2000. "Spadla jsem někde v polovině závodu, mám odřený loket, ale při běhu jsem bolest ani necítila," řekla Gelanaová. "Jinak v dešti běhám hrozně ráda, už jako malá jsem to milovala," dodala.

Pět sekund za ní doběhla Keňanka Priscah Jeptoová, bronz získala Taťjana Petrovová z Ruska. Čtyřicetiletá Sekyrová se do Londýna kvalifikovala v dubnu v Rotterdamu, kde běžela svůj první maraton v životě. Olympijský závod na mokré trati a místy v hustém dešti doběhla v čase 2:37:14.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články