Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hradecká s Hlaváčkovou berou olympijské stříbro

Londýn - České tenistky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková mají stříbro z olympijské čtyřhry. Sestrám Sereně a Venus Williamsovým ve finále podlehly dvakrát 4:6. Američanky tak ve čtyřhře získaly už třetí olympijské zlato, navázaly na společné úspěchy ze Sydney a Pekingu. Serena navíc v Londýně vybojovala double, protože v sobotu vyhrála dvouhru.

Andrea Hlaváčková
zdroj: ČTK/AP autor: Victor R. Caivano

"Porovnala bych olympijské stříbro s vyhraným grandslamem a možná bych ho dala ještě trochu výš. Grandslam se nám ještě může podařit, máme čtyři šance do roka, ale olympiáda možná byla jenom jedna a jsme moc rády, že se povedla," řekla Hlaváčková, která loni s Hradeckou vyhrála pařížské French Open. "Taky bych olympijskou medaili postavila nejvýš," přitakala Hradecká.

České tenistky sesterskému duu podlehly i v pátém vzájemném zápase, předtím neuspěly v témže areálu ve finále nedávného Wimbledonu. "Smutek z porážky je, spíš ale jsme smutné, že v tom pavouku jsou Williamsky. Evidentně nejdou porazit a nejsme jediný. Z toho jsem smutná, že jsme nemohly dosáhnout na zlato," řekla Hlaváčková a Hradecká na otázku, kdo dokáže Serenu a Venus zdolat, odvětila: "Ženy určitě ne."

Hlaváčková s Hradeckou, přezdívané duo H+H, získaly pro český tenis olympijskou medaili po 16 letech. Navázaly na Helenu Sukovou a Janu Novotnou, které v Atlantě 1996 rovněž získaly stříbro, Novotná navíc přidala bronz z dvouhry. Český pár na rozdíl od čtvrtfinále a semifinále nezachytil úvod zápasu. Hradeckou příliš neposlouchal první servis, navíc dala dvojchybu a Američanky toho hned v úvodním gamu využily k brejku. "Na centrkurtu jsme tady ještě nehrály, byla zavřená střecha, a než se člověk rozkoukal, tak můj servis prošel," řekla Hradecká.

Hlaváčková s Hradeckou proti sestrám Williamsovým prohrály již popáté. Celkem se jim podařilo uhrát na Američanky jediný set.

Historie vzájemných zápasů:

2012 LOH v Londýně (finále): 4:6, 4:6
2012 Wimbledon (finále): 5:7, 4:6
2010 French Open (třetí kolo): 1:6, 2:6
2010 Australian Open (třetí kolo): 2:6, 3:6
2009 French Open (první kolo): 1:6, 6:3, 3:6

Hlaváčková s Hradeckou pak začaly úspěšně uplatňovat taktiku útočit na hráčku na síti, protože především Serena při volejích chybovala o poznání častěji než při úderech od základní čáry. Při servisu Američanek však měly jen dvě šance na brejk. Nejprve v šestém gamu a pak v desátém poté, co odvrátily dva setboly. Šanci na srovnání na 5:5 jim nabídla Venus dvojchybou, ale pak třemi výbornými servisy rozhodla o výhře wimbledonských šampionek 6:4.

Další šance na brejk přišla v druhém gamu druhé sady, kdy měla Serena výrazně nižší úspěšnost prvního servisu než obvykle. Hlaváčková s Hradeckou si vypracovaly dva brejkboly, ale mladší ze sester Williamsových se zkoncentrovala a oba výborným podáním odvrátila. "Šance je brejknout nám nedaly, ty jsou jen ve statistice. Z pohledu na kurtu jich tolik nebylo," uvedla Hradecká. "Když jsme se dostaly k brejkbolu po brutálních výměnách, tak nás utřely servisem na lajnu a zbavily nás šance," řekla Hlaváčková.

Williamsovy zaútočily v páté hře, kdy přitvrdily na returnu a čistou hrou připravily Hlaváčkovou o podání. Brejk pak rovněž čistou hrou potvrdily a vytvořily si rozhodující náskok. V desáté hře ještě vítězky loňského Roland Garros odvrátily dva mečboly.

Při tom druhém zvedly diváky ze sedadel ostrou bekhendovou výměnou mezi Hradeckou a Serenou, kterou ukončila Hlaváčková výpadem na síti. "To bylo hezký, jak Lucka dřela, dokud jsem se tam nevypravila a vybrala si asi nejtěžší míč, ale třeba na tuhle výměnu asi budeme vzpomínat," usmála se Hlaváčková. Serena Williamsová však další komplikace nepřipustila, dala eso a pak Venus ukončila zápas volejem.

Historie českých tenisových medailí z deblu žen:

Stříbro:
Soul 1988 - Jana Novotná a Helena Suková
Atlanta 1996 - Jana Novotná a Helena Suková
Londýn 2012 - Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy