Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fotbalisté Brazílie postoupili po velkém dramatu do semifinále

Londýn - Největší favorit olympijského fotbalového turnaje měl namále. Brazilci dvakrát s Hondurasem prohrávali, ale drama nakonec zvládli a vyhráli 3:2, když se dvakrát trefil Leandro Damio a jednou z penalty Neymar. Kanárci tak postoupili do semifinále, kde narazí na Jižní Koreu, jež vyřadila domácí tým. Do bojů o medaile rovněž postoupily týmy Japonska a Mexika, které porazily Egypt, respektive Senegal.

Brazilský olympijský výběr
zdroj: Getty Images autor: Stanley Chou

Ve velké drama se změnilo čtvrtfinále mezi fotbalisty Brazílie a Hondurasu. Kanárci, kteří jsou považováni za největšího favorita celého olympijského turnaje, totiž prohrávali již od dvanácté minuty, kdy se trefil Mario Martinez a poslal tak outsidera do vedení.

Brazilci se dlouho trápili a nemohli najít klíč na pozorně bránící obranu Hondurasu. Klíčový moment přišel v třiatřicáté minutě, kdy dostal dvě rychlé žluté karty Wilmer Crisanto a poslal svůj tým do desíti. A Brazilci toho dokázali rychle využít. V osmatřicáté minutě pronikl do vápna Hulk, hráči Hondurasu zazmatkovali a pohotový Leandro Damio uklidil míč do brány. Do poločasu se již nic nezměnilo a poločas tak skončil 1:1.

Kdo čekal, že Brazilci po půlce svého soupeře přejedou rozdílem třídy, musel nevěřícně koukat. V osmačtyřicáté minutě totiž z hranice vápna vypálil Roger Espinoza a Honduras opět vedl. Kanárci ale neztratili hlavu a rychle dokázali srovnat. V padesáté minutě střelce úvodní branky ve vápně fauloval Velasquez a Neymar penaltu nekompromisně proměnil. 

Neymar v dresu Brazílie
zdroj: EPA autor: Robin Parker

Poslední a rozhodující gól padl v šedesáté minutě. Po přihrávce Neymara se kolem obránce otočil Leandro Damio a Brazilci poprvé vedli, 3:2. Honduras měl ještě jednu obrovskou šanci, ale Espinoza branku i díky teči přestřelil.

Do konce utkání se již nic vážnějšího nestalo. Pouze v 90. minutě druhou kartu uviděl Roger Espinoza a Honduras musel dohrávat nastavený čas v devíti. Zápas nakonec skončil 3:2 a Brazílie tak postupuje do semifinále, kde narazí na lepšího z večerního utkání mezi domácí Velkou Británií a Jižní Koreou.

Kromě Brazilců postoupilo i Mexiko, které porazilo Senegal až po prodloužení 4:2, a Japonsko. Mexiko se brzy dostalo do vedení, když se trefil Enriquez. I druhou branku dali Mexičané. V dvaašedesáté minutě se trefil Aquino. Avšak Senegal se nevzdal a rychle srovnal. Nejprve se trefil Konate a vyrovnávací branku vstřelil Balde. Zápas se dostal do prodloužení, kde už kralovali Mexičané. Rozhodující branku vstřelil Dos Santos a na 4:2 upravil Herrera.

Naopak Japonci neměli s Egyptem větší problém. Do vedení je poslal ve čtrnácté minutě Nagai a deset minut před koncem ještě přidali dvě branky Yoshida a Otsu. Egypťané hráli od čtyřiačtyřicáté minuty v desíti, když byl vyloučen Saad.

Selhání evropských celků potvrdila Británie, která znovu doplatila na své prokletí při penaltových rozstřelech. V normální hrací době skončil její duel s Koreou 1:1, v prodloužení branka nepadla a v poslední sérii penaltové loterie selhal útočník Chelsea Daniel Sturridge. Vychytal ho náhradní gólman I Pum-jong, který po hodině hry nahradil zraněnou jedničku Čung Song-rjonga.

Výsledky fotbalu mužů:

Japonsko - Egypt 3:0, Mexiko - Senegal 4:2 (po prodloužení), Brazílie - Honduras 3:2, Velká Britínie - Jižní Korea 1:1 (4:5 na penalty)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články