Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kolocová se Slukovou vyřadily Brazilky a postoupily do čtvrtfinále

Londýn - České volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková postoupily do čtvrtfinále olympijského turnaje v plážovém volejbalu. Češky si po vyrovnaném začátku prvního setu postupně vypracovaly vedení a brazilský pár Maria Antonelliová a Talita Rocheová držely v šachu. S velkou chutí vstoupily i do druhého setu, vypracovaly si náskok, set bohužel ztratily v koncovce. V rozhodujícím třetím setu však Češky opět začaly s chutí a díky skvělé koncovce překvapivě vyřadily bývalé bronzové medailistky z mistrovství světa ve třech setech 21:16, 20:22 a 15:9 a skončí nejhůře na děleném pátém místě.

"Porazily jsme je poprvé, těžko se to popisuje, nemám slov. Je to fantastické," radovala se Sluková. "'Kiki' byla úžasná ve skupině," ocenila partnerku, která jí pomohla zlomit kritické chvíle v úvodní části olympijského turnaje. "Pomohla nám výborná taktika, hrály jsme v útoku rychlejší náhry a signály a nebály se riskovat," řekla Kolocová.

Na cestě do bojů o medaile stojí čtyřiadvacetiletým Češkám mistryně světa z roku 2009, čtvrté nasazené Američanky Jennifer Kessyová a April Rossová. Všechna čtvrtfinále se budou hrát v neděli. Už nyní se Kolocová se Slukovou postaraly o historicky nejlepší výsledek českého beachvolejbalu na olympiádě.

"Loni jsme je už porazily, dá se s nima hrát," řekla Kolocová o svých nadcházejících soupeřkách. Obě volejbalistky doufaly, že letos konečně zlomí sérii pátých míst, kterou měly na turnajích Světového okruhu.

Ačkoli měl český pár s Brazilkami na kontě pět porážek, od prvního míče hrál s odhodláním špatnou bilanci konečně protrhnout. A povedlo se to po hodinové bitvě, v níž byly české volejbalistky s výjimkou menší krize v závěru druhé sady lepší. Vycházel jim servis, úspěšnost v útoku měly výrazně vyšší a Talita s Antonelliovou jim pomáhaly nezvyklými chybami.

V úvodní sadě se po bloku Slukové ujaly české hráčky vedení 7:6 a náskok už jen navyšovaly. Brazilky, hlavně Maria Antonelliová, pod tlakem kazily nejen servis, ale i útok a přibližovaly své soupeřky ke čtvrtfinále. I ve druhém setu se Kolocová se Slukovou dostaly do vedení, jenže za stavu 10:6 se zadrhly.

Po sporném míči zapískaném v jejich neprospěch a zkaženém servisu následovaly další nepřesnosti a rázem vrátily brazilské soupeřky do hry. Nedokázaly ztrátovat, prohrávaly 12:14. Skóre ještě vyrovnaly a za stavu 19:19 je dělily od postupu dva míče, jenže mečbol nepřišel, a když Sluková dostala eso, vynutily si Brazilky rozhodující dějství.

"Trošku jsme se zalekly, že bychom mohly vyhrát už 2:0. Přišlo pár nešťastných rozhodnutí a to je hned, takový soupeř vás nenechá nadechnout a potrestá," řekla Sluková.

Do něj měly Češky raketový nástup 3:0 a vedení už nepustily. "Zase jsme začaly hrát jako v prvním setu, předvedly jsme pár hezkých balonů a uhrály si to," radovala se Kolocová. Favorizované Brazilky se přiblížily nejvýše na jeden bod a z olympijského turnaje je poslala domů Sluková útokem s pomocí pásky. Dosud bylo nejlepším českým výsledkem na písku pod pěti kruhy deváté místo, které dvakrát obsadily Eva Ryšavá se Soňou Novákovou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články