Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Serena Williamsová si zítra zahraje o druhé zlato

Londýn - Byla to hra americké šelmy s ruskou myší. Serena Williamsová ve finále ženské tenisové dvouhry porazila Marii Šarapovovou rozdílem několika tříd. V prvním setu jí nadělila kanára, ve druhém si dovolila ztratit jediný game a utkání ovládla 6:0 a 6:1. Šarapovová se snažila celý zápas vzdorovat, ale výkon Američanky byl zcela mimo její možnosti. Suverénně si počínala Serena i v semifinále čtyřhry, kdy spolu se sestrou Venus nedaly šanci ruskému páru Kirilenková, Petrovová. Napínavější bylo finále mužské čtyřhry. Bratři Bryanové ze Spojených států amerických přehráli francouzské duo Tsonga, Llodra 6:4 a 7:6.

Williamsová se dočkala posledního velkého individuálního titulu, který jí v bohaté sbírce chyběl. Jako teprve druhá hráčka v historii opanovala všechny čtyři grandslamy, Turnaj mistryň i olympijské hry. Dosud se to povedlo jen německé legendě Steffi Grafové. Třicetiletá Williamsová zároveň jako první v historii zvítězila v All England Clubu dvakrát během jednoho roku, před měsícem ve Wimbledonu ovládla i grandslam.

Williamsová přidala zlato z dvouhry k dvěma nejcennějším kovům ze čtyřhry, které vybojovala v letech 2000 a 2008 po boku sestry Venus. K semifinále čtyřhry nastoupila Serena jen několik desítek minut po medailovém ceremoniálu. A se svou sestrou si počínala podobně suverénně jako v singlu. Ruský pár Kirilenková, Petrovová nepustily ani k jednomu breaku a po výhře 7:5 a 6:4 postupují do finále. O zlato si to zítra rozdají s českou dvojicí Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká.

Souboj bývalých světových jedniček byl od začátku jasnou záležitostí. Mladší ze sester Williamsových dokazovala, že je na trávě ve Wimbledonu těžko k poražení, a ruskou soupeřku doslova převálcovala. V prvním gamu ji zasypala třemi esy, v následující hře zahrála tři nechytatelné vítězné údery a získala prvních osm fiftýnů. Šarapovová, vítězka letošního French Open, jen bezmocně krčila rameny. Williamsová skvěle četla hru, nechybovala a také se lépe vyrovnala s větrem.

Serena Williamsová

"Když jsem vyhrála Wimbledon, myslela jsem si, že nemůžu zažít krásnější pocity. A podívejte, jak jsem teď šťastná. Odehrála jsem skvělý zápas a skvělý turnaj. Nikdy jsme s Marií nehrály takhle krátký zápas."

Za půl hodiny nadělila bezradné soupeřce "kanára" a ve strojové hře jako v dobách své největší slávy pokračovala v druhém dějství. Když Šarapovová za stavu 0:6 a 0:3 vydřela první game, centrální dvorec bouřlivě aplaudoval. Pak si dokonce vypracovala dva brejkboly, Williamsová ale pokaždé skvěle zaservírovala a závěr už odehrála znovu naprosto suverénně. Svůj triumf na dvorci oslavila vítězným tanečkem.

Mužské finále čtyřhry ovládli Američané

Druhé tenisové zlato pro USA vybojovala dvojčata Bob a Mike Bryanovi. Nejvýše nasazený pár porazil ve finále mužské čtyřhry turnajové dvojky Michaela Llodru a Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie 6:4, 7:6 a k jedenácti grandslamovým titulům přidal nejcennější kov z olympijských her. Bronz získala druhá francouzská dvojice Richard Gasquet, Julien Benneteau.

Bronz bere Běloruska Azarenková,  která porazila Kirilenkovou

Třiadvacetiletá Azarenková vyhrála první set 6:3 a v druhém rychle vedla 3:0. Ruska ještě dokázala vyrovnat, ale pak znovu prohrála podání a nasazená jednička už svou premiérovou medaili na druhé olympiádě v kariéře nepustila.

Smíšená čtyřhra

Azarenková navíc svoji medailovou sbírku v Londýně ještě rozšíří. V semifinále spolu s reprezentačním kolegou Mirným otočili zápas s Raymondovou a Mikem Bryanem. V super tie-breaku zvítězili 10:7 a o zlato si zahrají s domácím párem Andy Murray, Laura Robsonová.

Ti dnes odehráli čtvrtfinále i semifinále. Nejprve vyřadili australský pár Hewitt, Stosurová, a to až v super tie-breaku. Následně si stejně počínali i v semifinále. Tentokrát vystavili stopku německému páru Sabine Lisická, Christopher Kas.

 

Tenisové výsledky 4.8.

Ženská dvouhra

S. Williamsová - M. Šarapovová 6:0, 6:1 (finále)

Azarenková - Kirilenková 6:3, 6:4 (o bronz)

Ženská čtyřhra semifinále

S.Williamsová, V. Williamsová - Kirilenková, Petrovová 7:5, 6:4

Mužská čtyřhra

B. Bryan, M. Bryan - Llodra, Tsonga 6:4, 7:6 (finále)

Benneteau, Gasquet - Ferrer, Lopez 7:6, 6:2 (o bronz)

Smíšená čtyřhra

Čtvrfinále

Robsonová, Murray - Stosurová, Hewitt 6:3, 3:6, 1:0

Azarenková, Mirnyj - Mirzaová, Paes 7:5, 7:6

Semifinále

Robsonová, Murray - Lisická, Kas 6:1, 6:7, 1:0

Azarenková, Mirnyj - Raymondová, M. Bryan 3:6, 6:4, 1:0

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články