Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Knapková získala první zlatou pro Česko

Eaton - Česká republika se konečně dočkala první zlaté medaile na OH v Londýně. Postarala se o to Miroslava Knapková v závodě na 2 kilometry skifu žen, když ho vyhrála stylem start cíl. Úřadující mistryně světa, která do finále vstoupila s natrženým mezižeberním svalem, tak získala první olympijskou medaili. Druhá skončila nečekaně Dánka Erichsenová a třetí Australanka Crowová .

Knapková do závodu šla s nejlepším časem ze semifinále z šesté dráhy, tedy ze stejné jako ve včerejším stříbrném závodě Ondřej Synek. Jejími dvěma velkými konkurentkami byly Číňanka Čang Siou-jün v dráze číslo čtyři a nestárnoucí legenda a dvojnásobná olympijská vítězka Jekatěrina Karstenová z Běloruska v dráze číslo jedna.

Česká skifařka začala velice dobře, když šla hned od počátku do čela a vytvořila si velice solidní náskok. Na značce 500 metrů již měla  2,1 sekundy na druhou v pořadí Erichsonovou.

A svůj odstup od soupeřek zvětšovala i v dalších metrech. Na Knapkové bylo vidět, že jede i přes zranění ve velké pohodě, a na kilometru již vedla o šest vteřin. Druhá byla stále překvapivě Erichsonová a třetí Australanka Crowová. Jedna z favoritek Číňanka Čang Siou začala po kilometru ztrácet a bylo jasné, že do boje o medaile nezasáhne.

Knapková soupeřky drtila a pět set metrů před cílem již měla na druhou Dánku 7 vteřin a o jejím vítězství bylo víceméně rozhodnuto.

A velký náskok si dovezla i do cíle. Druhá Erichsonová a třetí Crowová, které na konci svedly velký souboj o stříbro, sice její vedení snížily na polovic, ale i tak to na zlato stačilo a Knapková vyhrála s pohodlnými 3,35 sekundami na své soupeřky a získala tak pro Českou republiku první zlatou medaili na OH. Číňanka Čang Siou-jün a Běloruska Jekatěrina Karstenová, které měly s českou reprezentantkou svést boj o nejcennější kov závod vůbec nezvádly a doveslovaly na poslední, respektive předposlední pozici.

Knapková tak po vítězství na mistrovství světa získala první olympijskou medaili a rovnou zlatou.

"Jsem nadšená, ale ty pocity se ještě mísí, protože člověk je unavenej z toho závodu, ale pomalu mi to dochází víc a víc, že jsem vyhrála," řekla po dojezdu Knapková.

Sama přiznala, že byla překvapená, jak finálová jízda probíhala. "Bylo neuvěřitelné, jak to jelo. Když jsem se v půlce podívala, že jsem odjela tolik, říkala jsem si, co se děje. Jestli jsem to nepřepálila jako v Pekingu," prohlásila. "Ale strašně jsem si to užila, říkali mi, že to bylo jako na mistrovství republiky," dodala.

Na minulých hrách obsadila páté místo po rychlém začátku, ale tehdy startovala nemocná. "Tady jsem proto v polovině trochu zvolnila, druhou půlku jsem do toho tolik nešlapala, přesto jsem ke konci vytuhla," řekla a dodala, že už 300 metrů před cílem tušila, že vyhraje.

Výsledky:

1. Knapková (ČR) 7:54,37, 2. Erichsenová (Dán.) 7:57,72, 3. Crowová (Austr.) 7:58,04, 4. E. Twiggová (N. Zél.) 8:01,76, 5. Karstenová (Běl.) 8:02,86, 6. Čang Siou-jün (Čína) 8:03,10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články