Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Klučinová se rozloučila vylepšeným letošním maximem na 800 metrů

Londýn - Atlet Pavel Maslák vylepšil na olympijských hrách v Londýně v rozběhu na 400 metrů český rekord na 44,91 sekundy a z druhého místa postoupil do nedělního semifinále. Mistr Evropy se stal prvním Čechem, který tuto trať zaběhl pod 45 sekund, jeho předchozí rekord z června měl hodnotu 45,17. V pondělním finále soutěže tyčkařek bude skákat i další evropská šampionka Jiřina Ptáčníková. Sedmibojařka Eliška Klučinová skončila v Londýně na 18. místě.

Eliška Klučinová
zdroj: Isifa/EPA

Český čtvrtkař v rozběhu kontroloval druhou postupovou pozici za Belgičanem Jonathanem Borléem, který zvítězil rovněž v národním rekordu 44,43. Vedle nich běžel pod 45 sekund už jen vítěz čtvrtého ze sedmi rozběhů Demetrius Pinder z Baham (44,92). "Poprvé pod 45, to je super, ale tak snadné to nebylo," prohlásil Maslák, že se nešetřil.

Jednadvacetiletý Maslák, který se v červnu v Helsinkách stal evropským šampionem, letos zlepšil český rekord už potřetí. Výkon svého předchůdce Karla Koláře z roku 1978 překonal o 86 setin. "Trochu jsme se s trenérem báli, že s druhým vrcholem po Evropě to bude těžké, ale dopadlo to dobře," uvedl svěřenec Dalibora Kupky.

Nemyslel si, že vítěz Jonathan Borlée poběží tak rychle. "Jenže on šel celkem naplno, vytáhl mě. Takže paráda," hlásil. Doufá, že dnešní běh bude zlomovým v jeho kariéře. "I když to není nejhodnotnější hranice, to je 44 sekund, ale to u normálních, teda bílých běžců není tak časté. Takové časy umí většinou jen černoši," prohlásil.

Prý už má splněno a své druhé místo nepřeceňoval. "Chtěl jsem postoupit z rozběhu a běžet pod 45 sekund. Semifinále si půjdu užít a uvidíme, kolik bude třeba běžet na finále, protože se bude běhat rychle. Ale možná by se dalo ještě trošku zrychlit, chci ale minimálně zopakovat ten dnešní čas."

V semifinále poběží i handicapovaný Jihoafričan Oscar Pistorius, který v prvním rozběhu skončil na druhém místě (45,44). Naopak Američan LaShawn Merritt si obnovil zranění z posledního mítinku Diamantové ligy v Monaku a olympijské zlato neobhájí, třebaže byl letos časem 44,12 sekundy nejrychlejší na světě. Ze svého rozběhu odstoupil.

Tyčkařka Ptáčníková, která má rovněž zlato z letošního mistrovství Evropy, nakonec nemusela v kvalifikaci usilovat o finálový limit 460 cm. Předchozí postupnou výšku 455 cm zdolalo právě dvanáct tyčkařek, které tak už nemusely v soutěži pokračovat.

Ptáčníkové se to podařilo na třetí pokus a byla klasifikována jako dvanáctá. Ze spolufavoritek do finále neprošly Ruska Světlana Feofanovová ani Brazilka Fabiana Murerová, loňská mistryně světa z Tegu, která přitom letos překonala už 477 cm a ve světových tabulkách byla třetí.

Eliška Klučinová zakončila své sedmibojařské vystoupení v Londýně vylepšením letošního maxima v běhu na 800 metrů. Dlouhou dobu se držela ve druhém rozběhu na předposlední příčce, ale v závěru dokázala zrychlit a doběhla v čase 2:16,08 na druhém místě. V přepočtu na body to znamenalo 878 bodů. Celkově nasbírala 6 109 bodů a skončila na 18. místě. Z vítězství se radovala domácí závodnice Jessica Ennisová s 6 955 body.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články