Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Hlaváčková s Hradeckou mají jisté stříbro, postoupily do finále

Londýn - Deblistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká dnes po překvapivém vítězství v semifinále nad nasazenými jedničkami Huberovou a Raymondovou zajistily další medaili pro českou výpravu. Po skvělém výkonu vyhrály 6:1, 7:6.

České tenistky po vítězném úderu v semifinále OH
zdroj: ČT4

Hlaváčková s Hradeckou navázaly na vynikající Wimbledon, ve kterém se letos dostaly až do finále. V něm však podlehly sestrám Williamsovým a s idoly Andrey Hlaváčkové se české deblistky v nedělním finále možná potkají znovu. České vítězky loňského French Open každopádně mají již jistou stříbrnou medaili. 

V prvním setu české deblistky naprosto přehrály americkou dvojici 6:1, kdy dominovaly od základní čáry a zahrály 19 vítězných úderů oproti pěti jejich soupeřek. Ty sice měly lepší první podání, nicméně jejich servis obecně neměl přílišnou razanci. Hlaváčková s Hradeckou pak téměř bezchybnými returny trápily soupeřky po celou první sadu.

České deblistky si tak otevřely prostor k 10 breakballům, z nichž dokázaly proměnit dva. Zároveň se jim výborně dařilo podání, a tak se naopak Američanky dostaly k první brejkové příležitosti až v druhé hře následujícího setu.

Z této situace se naše reprezentantky dokázaly dostat a srovnat na 1:1, druhá sada ale už byla mnohem vyrovnanější i kvůli výrazně zlepšenému servisu Raymondové. Hlaváčková s Hradeckou však na svém podání stále dominovaly a s klidem se vymanily z nepříznivých situací. Za stavu 2:2 pak využily slabšího podání Huberové a proměnily breakball za stavu 15:40, který pak dokázaly potvrdit při svém servisu.

"Je to obrovský úspěch. A ještě není konec," řekl fedcupový kapitán Petr Pála, který je na olympiádě vedoucím týmu. "Obě holky hrály výborně. Andrea lítá na síti, umí přitvrdit zezadu. Lucka má samozřejmě vynikající servis a důležitá je její razance při úderech od základní čáry. Dominovaly a až na dva gamy byly lepší," poznamenal.

Osmá hra, kterou se české tenistky dostaly na stav 5:3, pak i za vyrovnaného průběhu dokázala, v čem byly Hlaváčková s Hradeckou lepší po celou dobu. Deblistky se ale nejspíš zalekly ideálního průběhu hry – do té doby bezchybný servis jim nevyšel a Američankám se pak dokonce podařilo potvrdit breakball. Huberová a Raymondová tak otočily skóre na 6:5, a to zvláště díky skvělé hře na síti.

České deblistky nicméně překonaly menší krizi a dostaly průběh hry až do tie-breaku. Američanky sice za stavu 30:40 měly set-ball, avšak po famózní výměně se Hlaváčková s Hradeckou znovu dostaly do zápasu a vybojovaly tak zkrácenou hru. Tu pak dokázaly vyhrát suverénně 7:2.

"Vysloužily jsme si nejsnovější víkend, jaký jsme si mohly představit. Máme den volna a pak boj o zlato a v nejhorším stříbro, což je prostě nádherný pocit. Tohle je to nejlepší, co se nám mohlo stát," zářila Hlaváčková. "Já jsem se bála hrát o bronz, kdyby to nevyšlo, to by bylo psychicky hodně náročný," dodala.

 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články