Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Gymnastickou královnou her se stala Američanka Douglasová

Londýn - Zlatou medaili ve víceboji získala na olympijských hrách v Londýně jako první gymnastka tmavé pleti v historii Gabrielle Douglasová. Šestnáctiletá Američanka porazila ruskou dvojici Viktoria Komovová, Alija Mustafinová a navázala na úterní triumf v soutěži družstev.

Gabrielle Douglasová
zdroj: GettyImages autor: Streeter Lecka

Douglasová získala za čtyři cvičení celkem 62,232 bodu a prodloužila neporazitelnost USA v olympijském víceboji. Americké gymnastky vládnou soutěži od her v roce 2004 v Aténách, kde triumfovala Carly Pattersonová. Před čtyřmi lety v Pekingu zvítězila Nastia Lukinová. Americká gymnastka, přezdívaná díky jejím sestavám na bradlech "Létající veverka", rozhodla o vítězství nejlepšími výkony v přeskoku a na kladině a Komovovou porazila o 0,259 bodu.

Bronzová Mustafinová měla stejnou výslednou známku jako čtvrtá Američanka Alexandra Raismanová, ale v její prospěch rozhodl bodový součet ze tří nejlepších sestav. Douglasová napodobila výkon Dominique Dawesové, která při triumfu v soutěži družstev na hrách v Atlantě v roce 1996 získala jako první Afroameričanka gymnastické olympijské zlato. Dnes pětatřicetiletá Dawesová sledovala vystoupení své nástupkyně přímo v Londýně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články