Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

České basketbalistky rozdrtily tým Chorvatska

Londýn - Češky zvítězily nad Chorvatkami a jsou tak na nejlepší cestě k postupu ze skupiny A. Zápas, který provázely dramatické zvraty, dokončily svěřenkyně trenéra Lubora Blažka s fantastickým výsledkem 89:70. O triumfu rozhodly v poslední čtvrtině, kterou vyhrály o 22 bodů. K postupu do čtvrtfinále by mělo stačit v posledním utkání skupiny porazit outsidera Angolu. Předtím ještě tým Lubora Blažka vyzve v repríze finále mistrovství světa Američanky. Konec zápasu byl nakonec pro Blažka velmi nepříjemný, čelil totiž osočení, že time outem na samotném konci chtěl zesměšnit soupeřky.

Petra Kulichová (vlevo) brání chorvatskou hráčku Vrsaljkovou
zdroj: Letní olympijské hry autor: ČTK/AP

"Potěšilo mě, že se bojovalo. Jednoduché utkání to nebylo, zvláště pod tím tlakem, když se hraje o něco, a jsem rád, že jsme to psychicky zvládli," řekl Blažek a byl rád, že se jeho hráčkám začalo střelecky dařit. "Že jsme dávali body, to začíná hrou v obraně, možná Chorvatsku docházely sílu a možná jsme si konečně začali věřit."

"Zvládly jsme klíčový zápasy o osmičku, ale ještě to pořád není jisté. Je to povzbuzující krůček," řekla Kateřina Elhotová, s dvaceti body nejlepší střelkyně týmu. Jen o bod méně dala Ilona Burgrová.

Ilona Burgrová:

"Kameny, které nám padaly ze srdcí, musely přehlušit i tribuny. Byly jsme před zápasem pod tlakem, ale nepřipouštěly jsme si to. Hůř než v prvních dvou zápasech jsme hrát nemohly."

Češky chtěly po předchozích zkušenostech zlepšit vstup do zápasu, a trenér Blažek proto udělal změny v sestavě, když od začátku poslal do hry Zohnovou a Bartoňovou místo zkušených Kulichové a Horákové. Jenže výsledek se nedostavil. Sice se jeho svěřenkyně dostávaly ke střelám z dálky, ale ty do koše nepadaly a Chorvatky rázem vedly 10:0.

Blažek si proto vzal oddechový čas, poslal do hry Horákovou s Elhotovou a přišla změna. Povedlo se zlepšit obranu a především se začalo dařit při střelbě. A to zejména Elhotové, která dala 10 z úvodních 15 bodů českého týmu. Výsledkem byla šňůra 20:6 a otočení skóre v český prospěch.

Do druhé půle nastoupily Češky s novým elánem a mnohem více spolupracovaly, utekly už na 11 bodů, jenže místo potřebného uklidnění přišel výpadek a Chorvatky šňůrou 14:0 skóre otočily. Až do konce čtvrtiny se Češkám vedení získat nepodařilo a před poslední čtvrtinou podléhaly s nepříjemným skóre 57:60.

V úvodu závěrečné čtvrtiny utkání vyrovnala Horáková na stav 60:60. Zlomila tak převahu Chorvatek a do hry vnesla svěží vítr. Rozjetý tým trenéra Blažka pak už Chorvatky nedokázaly zastavit a Češky tak slaví první vítězství na OH, a to v poměru 89:70.

Trenér Blažek si ještě na palubovce vyslechl kritiku chorvatské strany i funkcionářů federace FIBA, že oddechovým časem těsně před koncem soupeřky zesměšnil. Kategoricky to odmítl, šlo podle něj o body, které můžou rozhodovat.

Lubor Blažek: "Time out dvě vteřiny před koncem nebyl proto, abych zesměšňoval soupeře. Jde o skóre a já jsem v té situaci čekal, kdyby se ještě podařilo nějaký koš dát. Vůbec se mi nelíbí to nepříjemné nařčení, že šlo o zesměšňování. Úmysl to nebyl a byl bych rád, aby zaznělo, že jsme soupeře zesměšnit nechtěli. Šlo o skóre, pořád se hraje o všechno."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články