Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Skifař Synek brzdí optimismus před finále

Londýn – Veslař Synek v dnešním semifinále opět dokázal, že má ze všech skifařů největší formu a že je hlavním favoritem pátečního finále skifu na dva kilometry. Obhájce stříbrné medaile z Pekingu a předloňský mistr světa však brzdí optimismus. "Vyhrát budou chtít všichni," řekl.   

Skifař Ondřej Synek
zdroj: ISIFA

Semifinálová jízda s Britem Alanem Campbellem mu dnes dala pocítit, jaká bude v pátečním finále nejspíš atmosféra. Desetitisíce freneticky řvoucích fanoušků hnaly svého favorita dopředu. "Je tu víc lidí už na rozjížďky, než kolik tu bylo na finále MS. Neuvěřitelné, nikdy jsem nic takového neviděl," prohlásil Synek. "Teď jsem koukal na finále a měl jsem husí kůži. Musím někam zalézt," řekl.

Domácí fanoušci poženou vpřed Campbella. "Ale rozhodují bicáky a tricáky," uvedl Synek a ukázal svaly na rukách. "A ty já mám v pohodě, krev tam proudí," vykládal rozverně.

Hned vedle Synka bude v dráze jeho největší soupeř Mahé Drysdale. "Víc než ten řev lidí mi bude asi vadit jeho hekání," upozornil Synek na zvuky, které Novozélanďan při jízdě vyluzuje. "Občas to je nepříjemné, asi by koukal, kdybych na něj křikl, ať je ticho," usmíval se Synek. "Někdy mi to nevadí, ale někdy mi to dokáže rozhodit rytmus," prohlásil český veslař.

Ondřej Synek
zdroj: ČT24

Pro páteční finále je favoritem. Bude ale mít pět soupeřů. "Drysdale je sebevědomý, nic nepodcení, bude chtít vyhrát. Je to asi můj největší soupeř. Pojede rychle," uvedl Synek. "Bude chtít rozhodnout kolem kilometru, nebude chtít spoléhat na poslední pětistovku," myslel si.

"Potkali jsme se při vyjíždění na vodě, tak jsme si říkali, že teď to je v pátek na nás, že může vyhrát kdokoliv," prozradil Synek. Popřáli si hodně štěstí. "Ale je na něm vidět, že je dost nervózní. Asi je na něj tlak celkem velký," všiml si. Sám je prý v pohodě.

Campbell podle Synka pojede od startu naplno, stejně jako dnes. "Napálí to a bude spoléhat na to, že to uvisí. Myslím, že i díky těm divákům urve medaili," přemítal Synek.

Dalším velkým soupeřem mu bude Švéd Lassi Karonen, který se Synkem trénoval v Račicích a který českého veslaře na jaře porazil. "Já mu dokonce tehdy radil a pak jsem si řekl, že jsem pěkný blbec," prohlásil s úsměvem Synkův kouč Milan Doleček.

"Já bych mu medaili přál. Je to kamarád, ale samozřejmě ho chci porazit," řekl Synek. "On nikdy nevyhrál žádný závod, takže to pro něj bude velká motivace," uvedl.

Zbývající dva soupeři by neměli Synkovi dělat problém. "Marcel (Hacker) a ten Ázerbájdžánec (Alexandrov) tam jsou, nechci říct do počtu, ale třeba pro Alexandrova, který vyhrál MS do 23 let, je úspěch, že se do toho finále dostal," uvedl Synek. 

Teď už bude hlavně odpočívat. Dnes regeneroval, vyjede únavu na kole, ve čtvrtek si dá lehčí trénink. "Zalezu si, pustím film, zavolám domů, přečtu si novinky na internetu, jak na tom jsou ostatní," plánoval.

Že je česká výprava zatím bez medaile a všichni k jeho pozici favorita vzhlížejí, to zatím neřeší. "Jasně že se chci dostat do finále a bojovat o zlato, ale když to nevyjde, je to sport, co se dá dělat," prohlásil.

Hlava může být jeho výhodou. Je mu jasné, že útok na zlato mu může překazit plno věcí, ale jeho hlavním zlatem je zdravá rodina. "Třeba průjem můžu dostat během půl hodiny, před rozjížďkou jsem měl opar. Pro mě je vítězství, že se mi narodí dítě," dodal skifař, který v příštích dnech čeká k dceři Alici druhý přírůstek do rodiny.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články