Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Extrémní výkony plavkyň. Lze to čekat, tvrdí odborníci

Londýn – Čínská plavkyně Jie Š'-wen získala na olympiádě v Londýně už dvě zlaté medaile. Navíc překonala světový rekord a v závěru polohového finále na 400 metrů se blýskla větší rychlostí než Ryan Lochte a nejúspěšnější olympionik historie Michael Phelps. Okamžitě poté se vynořily spekulace ohledně možného dopingu. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) však tuto možnost vyloučil, nepodložená obvinění Čínu pobouřila. "Tak špičkové výkony lze u některých sportovců s predispozicemi očekávat," řekl pro Českou televizi reprezentační trenér juniorských plavců Boris Neuwirt.

Podle Neuwirta se to týká právě děvčat. "Ale většina plavců dosahuje špičkových výkonů až mnohem později. Jsou to tedy spíše ojedinělé případy," dodal. "Věřím tomu, že jsou to výkony normální," doplnil šéflékař české olympijské výpravy Jaroslav Větvička.

Podle obou odborníků je mimořádný způsob plavání nejen u šestnáctileté Jie Š'-wen, ale i její kolegyně, patnáctileté litevské plavkyně Ruty Meilutyteové, která má z OH také zlato, dáno podmínkami pro sport. "A také možnostmi ve výběru mladých talentovaných plavců např. v Číně. Je to dáno i dispozicemi, které plavec má. Ať už jsou silové, rychlostní atd.," vysvětlil Neuwirt.

Ruta Meilutyteová
zdroj: ISIFA autor: Clive Rose

Reprezentační trenér viděl Meilutyteovou startovat v loňském roce na mládežnické olympiádě v Turecku. "Vyhrála sto metrů prsa výkonem asi o dvě a půl sekundy horším než teď ve finále v Londýně. Také jsem ji viděl startovat na britské kvalifikaci v Londýně a poslední rok znamenal pro ni hodně," dodal.

Takřka ihned se objevily spekulace, které Jie Š'-wen nařkly z dopingu. To ale MOV jednoznačně vyvrátil. "Pět nejlepších sportovců ze všech disciplín plus dva další procházejí velmi přísnými dopingovými testy. Jsme si jistí, že bychom jakékoli podvodníky chytili," řekl mluvčí Mark Adams.

Třeba šéf americké plavecké trenérské asociace John Leonard připomněl výkony sportovců NDR v 80. letech, které byly výsledkem státem organizovaného dopingu. Podle Větvičky ale je možné, že Čína vyvinula neznámou podpůrnou látku, na niž jsou zatím antidopingové testy krátké. "Ale odebrané biologické vzorky se uchovávají další léta, a pokud by se nový způsob dopingu provalil, je možné se k tomu vrátit a takového švindlujícího sportovce usvědčit," vysvětlil. Podle Větvičky se ale přeci jen v tomto případě jedná o shodu všech potřebných faktorů, které k takovým famózním výkonům vedou.

Podle šéflékaře české olympijské výpravy je špatné určovat, co je a není normální v souvislosti s otázkou, zda k dosažení sportovních výkonů v plavání nestačí jen talent a trénink, ale i určitý způsob fyzické anomality. "Něco je prostě méně a něco více obvyklé. Basketbal budou hrát vysocí lidé, plávání se budou věnovat lidé, kteří k tomu mají příslušné biomechanické předpoklady. Např. dlouhé končetiny, které mají funkci jakýchsi ploutví," uvedl Větvička.

Podle Neuwirta je však otázka, jak dlouho výkonnost mladých plaveckých nadějí vydrží. "Když se podíváte na startovní listiny jednotlivých disciplín na OH či MS, jsou to většinou závodnice kolem 23 až 25 let. Objevují se i plavkyně mladší, ale pravidlem bude, že nejlepší výkony budou podávat dívky v tomto věku."

"Pokud je mladý sportovec schopen takových výkonů, musí je odvést relativně ve vysokém stupni zdraví. Nelze, aby byl dlouhodobě nebo akutně před tím výkonem přetížen. Musí to být zdraví lidé. Otázka je, jaké tréninkové prostředky byly využity a hlavně jak vysokého sportovního stáří se dožije," řekl Větvička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články