Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Olympijský turnaj je pro Kubalu s Benešem šitý na míru

Londýn - Plážoví volejbalisté Přemysl Kubala s Petrem Benešem si pochvalují rozvleklý systém olympijské soutěže. Čeští hráči jsou při své premiéře na hrách nejstarším párem turnaje, dohromady jim je 75 let a Beneše navíc trápí problémy s koleny a nachlazení.

Kentaro Asahi (vlevo) a Petr Beneš při střetu na síti
zdroj: Letní olympijské hry autor: ISIFA/Getty Images

Zatímco na akcích Světového okruhu hrají beachvolejbalisté dva i tři zápasy za den a na kurtu jsou každý den, v Londýně mají mnohem více volna. Ve skupinách jsou po čtyřech párech a na každou dvojici vychází jeden zápas za dva dny.

"Tenhle turnaj je nám naštěstí šitý na míru. Máme jeden zápas a pak den volna, takže se to dá udýchat," řekl Kubala po dnešní výhře nad japonským párem.

Čechům se hodí volný čas na regeneraci. Především sedmatřicetiletý Beneš má dlouhodobé problémy s koleny a před olympiádou onemocněl. Ještě o víkendu bral antibiotika. "Pořád to ale není dobré, mám rýmu a kašlu. Teď skočím do postele na intenzivní regeneraci, ve čtvrtek večer vylezu a jdeme na zápas," řekl.

Taktizování a matení soupeřů

O jeho nemoci soupeři vědí, něco takového se neututlá. Proto i Japonci podávali hlavně na Beneše, aby musel přijímat i smečovat a víc se unavil. "Je to pro něj nepříjemné a v té nemoci je to dvojnásob znát. Je vidět, že se při delších výměnách rychle zadýchá, ale zvládl to výborně," pochválil Kubala parťáka.

Beneš zbraně neskládá. Ví, že nemá natrénováno, ale už jen samotná účast na olympiádě, jeho první i poslední, mu dodává energii. "Není moc z čeho brát, ale třeba se to zlepší, mávne kouzelný proutek a stane se zázrak," řekl Beneš.

Při zápasech se snaží Kubala s Benešem i taktizovat. Natahují pauzy mezi výměnami, co to jde, aby chytli dech. Rozhodčí je za to napomínají. "Nemáme natrénováno, měsíc jsme spolu netrénovali," konstatoval Kubala. "Já unavený nejsem, ve vítězné euforii bych mohl jít hned na další zápas," doplnil Kubala.

Český pár soupeře schválně mate. Beneš hraje se zabandážovanými koleny. "On je zabalený do chráničů a neoprénových pomůcek, že vypadá jako zraněná ryba a všichni jdou většinou po něm, ale to je naše výhoda. On je lepší útočník a já lépe nahrávám a jsem lepší na bloku, takže to je dobře nastavené," řekl Kubala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články