Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Hilgertová i deblkanoisté postoupili do olympijského semifinále

Londýn - Kajakářka Štěpánka Hilgertová i deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a Vavřinec Hradilek se Stanislavem Ježkem postoupili do čtvrtečního semifinále olympijského závodu ve vodním slalomu. Dvaačtyřicetiletá Hilgertová startující na šesté olympiádě byla v kvalifikaci pátá. Volf se Štěpánkem dnes obsadili osmé místo a pro londýnské hry speciálně složená dvojice Hradilek, Ježek byla devátá.

Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Bez problémů postoupila do semifinále dvojnásobná olympijská šampionka Hilgertová, která předvedla dvě čisté jízdy. Po první byla třetí, a přestože se poté ještě o 0,75 sekundy zlepšila, klesla na páté místo. Zvítězila Maialen Chourrautová ze Španělska.

Zatímco postup zkušených "Volfíků", kteří obhajují stříbro z Pekingu a ve sbírce mají i bronz z Atén 2004, se očekával, Hradilek s Ježkem ve své první soutěžní jízdě na deblkanoi překvapili.  K postupu mezi deset nejlepších jim stačil start v první kvalifikační jízdě, do druhé již nenastoupili. Ježka totiž v úterý čeká semifinále na singkanoi, Hradilka o den později semifinále na kajaku.

Volf se Štěpánkem také postoupili díky výkonu v první jízdě, po které byli šestí. Ve druhé dostali padesátisekundovou penalizaci za neprojetí jedné z branek. Z vítězství v kvalifikaci se radovali Francouzi Gauthier Klauss a Matthieu Peche, trojnásobní olympijští vítězové Peter a Pavol Hochschornerové ze Slovenska byli druzí.

Hradilek s Ježkem se na start kvalifikace postavili jako první a počínali si, jako kdyby na lodi seděli společně několik let. Přitom oni sami si mysleli, že se vyplní magie čísel a skončí se startovním číslem 14 poslední. V kvalifikaci vyřadili ruské bronzové olympijské medailisty z Pekingu i čtvrtou loď z OH před čtyřmi lety z Německa. Ze hry jsou Američané a Italové. A obhájci stříbra Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek byli pouze o necelé tři sekundy rychlejší.

"Já jsem rád, že jsem splnil Vávrovi přání, že bude moct na olympiádě jet ještě jednou," řekl s úsměvem Ježek, kvůli jehož úternímu startu na kanoi nejela česká dvojice druhé kvalifikační kolo. Hradilek si jízdu užíval. "Od začátku do konce. Bylo to skvělé. Všichni nás potom plácali po ramenou. Myslím si, že jsme překvapili. Možná i proto, že jsme jeli bez nervů," přidal kajakář.

Vytáhlý Ježek bere novou disciplínu jako zpestření, výzvu a netají se, že se na ni dal i kvůli zviditelnění vodního slalomu. Jen ego mu prý trochu sráží skutečnost, že Hradilek je na lodi stejně vysoký, byť měří skoro o 20 centimetrů méně. "On jak je málo ohebnej, tak si do toho nedokáže sednout níž a trčí z toho. To je nevýhoda, protože loď ztrácí stabilitu. Každý se snaží sedět co nejníž, ale u něj to vypadá, jako by tam měl křeslo," dodal s úsměvem.

Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Volf se Štěpánkem naposledy závodili na mistrovství Evropy v Augsburgu, kde v polovině května vyhráli. I proto byli na začátku lehce nervózní. "A trať vůbec nebyla jednoduchá. Jsme rádi, že to takhle dopadlo. Že jsme postoupili první jízdou, protože ve druhý jsme sice jeli rychle, ale dostali jsme kuli. Naštve to, ale postoupili jsme a to je hlavní," řekl Štěpánek.

Kvalifikace je zrádná, o čemž se dnes přesvědčili favorizovaní Němci či Rusové, kteří obhajovali bronz z Pekingu. "Za kvalifikaci se medaile nerozdávají. Dá se z ní jen vypadnout. Naše jízdy nebyly nic extra, nějaký důvod k jásání to není, ale takhle se kvalifikace jezdí. Snad to bude lepší, v semifinále to může být jiné," věřil Volf.

Obhájci stříbrných medailí z Pekingu budou mít dva dny na to, aby si "nakoukali" novou trať před boji o cenné kovy. Ze semifinále do finále projde ve čtvrtek už jen šest z deseti lodí. "Vyspíme se, najíme se. Trať bude úplně jiná. Dneska je úplně jedno, jestli jste první, nebo desátí," zopakoval Štěpánek. "I kdybychom byli desátí, tak budu šťastný," uvedl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články