Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Rhodeová ovládla skeet, Barteková získala první medaili pro Slovensko

Londýn - Američanka Kimberly Rhodeová je potřetí olympijskou vítězkou v brokové střelbě. Po zlatých medailích v dvojitém trapu z Atén 2004 a Atlanty 1996 byla dnes v Londýně nejlepší na skeetu. O celých osm bodů pozadu skončila stříbrná Číňanka Wej Ning. První medaili pro Slovensko přitom vybojovala Danka Barteková. Třetí příčka jí připadla v dodatečném rozstřelu s ruskou soupeřkou Marinou Bělikovovou.

Rhodesová, zcela vpravo, se soupeřkami
zdroj: Letní olympijské hry autor: AP Photo/Rebecca Blackwell

Bezchybná střelba Rhodeové ve všech pětadvaceti ranách a na konci vyrovnaný světový rekord 99 zásahů, který dosud držely obě zbývající medailistky. Američanka předvedla to nejlepší z ženského skeetu, a veze domů medaili už z páté olympiády v řadě.

Barteková, mimo jiné švagrová českého olympijského vítěze v trapu Davida Kosteleckého, porazila v dodatečném rozstřelu o bronz ruskou soupeřku Marinu Bělikovovou. "Rozstřel jsme dlouhodobě trénovali, věřila jsem si v něm," řekla Barteková slovenským novinářům. Stala se třetí slovenskou olympijskou medailistkou ve  střelbě. Puškař Jozef Gönci byl bronzový v Atlantě a Aténách, Zuzana  Štefečková stříbrná v trapu posledně v Pekingu. 

K třetímu místu ale pomohlo  Bartekové také štěstí, protože ruská soupeřka minula terč v poslední sérii finále.

Danka Barteková:

Ženská střelba je specifická, rozhoduje v ní poslední terč. A já jsem doufala, že Ruska může pokazit. Bylo to moje první olympijské finále a myslela jsem si, že ho odstřílím ještě lépe.

 Zlatá Rhodeová, které bylo před dvěma týdny třiatřicet, vybojovala medaili už na páté olympiádě za sebou. Vedle tří zlatých má ve sbírce ještě stříbro z předchozích her v Pekingu ze skeetu a bronz ze Sydney 2000 z dvojitého trapu. V této disciplíně už ženy na olympiádě nestřílejí.

Skeet:

1. Rhodeová (USA) 99 (74+25), 2. Wej Ning (Čína) 91 (68+23), 3. D. Barteková (SR) 90 (70+20/4 v rozstřelu), 4. Bělikovová (Rus.) 90 (69+21/3), 5. Cainerová (It.) 89 (67+22), 6. Wenzelová (Něm.) 89 (68+21).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články