Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Závod cyklistů provázely nepříjemnosti i rekordní počet diváků

Londýn - Bez ohledu na konečné pořadí panovaly po dojetí silničního olympijského závodu v cyklistickém pelotonu rozdílné názory na to, jak se Britům povedla jeho organizace. Přes milion diváků sice vytvořilo fantastickou kulisu, zároveň se ale museli jezdci vyrovnat s různými nástrahami, které mnohdy nepostřehly ani televizní kamery.

Diváci na cyklistickém závodě mužů
zdroj: Letní olympijské hry

Podle Michaela Rogerse měli mít organizátoři lépe pod kontrolou diváky. Těch podle odhadů přišlo k trati přes milion a naplno tak využili možnosti vidět olympijské klání o medaile zdarma. "Až tolik lidí podél silnice asi nikdo neočekával," řekl Rogers serveru Cyclingnews.com.

Dvaatřicetiletý Australan musel v sobotu podobně jako další ostřílení profesionálové čelit velkému zájmu fanoušků a ne vždy to bylo za bezpečných okolností. V jednu chvíli dokonce někomu z přihlížejících utekl velký černý pes a skrze peloton přeběhl silnici tam a zpět. Jako zázrakem z toho nebyl v prvních fázích závodu hromadný pád.

"Lidé si tam také pořizovali fotky přímo na silnici. Měli být organizováni o něco lépe," mínil Rogers. "Když to naopak vezmu z té pozitivní stránky - nikdy jsem neviděl na cyklistickém závodě tolik lidí."

Ačkoliv došlo pouze na pár kolizí a pádů, z nichž nejhorším byl ten, při němž se po vlastní chybě zranil Švýcar Fabian Cancellara, a o další se postaral nepozorný fotograf, byl prý závod mnohem nebezpečnější, než vypadal. "Pětkrát jsem málem přišel o život," řekl Američan Chris Horner s tím, že velkým problémem byla doprovodná vozidla, která podle britských zvyklostí jezdí vlevo a podle toho mají i volant na pravé straně.

Jízda vpravo mate. Není ale chybou organizátorů

Tato odlišnost oproti evropskému standardu prý působila chaos. Horner si ho kvůli několika technickým potížím "užil" se vším všudy, když se potřeboval dostat až na konec pelotonu k asistenčnímu karavanu.

"V jednu chvíli, když jsem měnil kolo a musel dohnat ztrátu, abych se dotáhl k pelotonu, tak jsem jel osmdesát za hodinu na konci okruhu a bylo tam auto vlevo a auto vpravo. Tak jsem se chystal projet mezi, ale auta zastavila napravo a já měl dostatek prostoru. Jenže mechanik otevřel dveře do silnice, nikoliv na straně, kde byla tráva, ale na té druhé. Ty otevřené dveře jsem minul jen o pár centimetrů," popsal Horner.

Vinit ale nikoho nechtěl. "To není chyba řidiče ani nikoho jiného. Jsme prostě zvyklí jezdit na druhé straně," konstatoval. Závod si i tak celkem užil. "Byla to obrovská zkušenost a diváci byli neuvěřitelní. Jen bych si přál, aby se drželi na silnici trošku zpět," připustil Horner.

"Ale je to olympiáda a musíte očekávat něco bláznivého. A takové to také bylo. Už jsem jel v hodně deštivých závodech, ale až dnes jsem byl tak hrozně vystrašený," tvrdil Horner.

"Byla to ta nejúžasnější věc, kterou jsem kdy viděl," uvedl Němec André Greipel při hodnocení divácké účasti a atmosféry na trati. "Nebylo tam ani jediné místo, kde se vyčůrat," konstatoval. Prakticky celý peloton z uvedeného důvodu zastavil už po pouhých třinácti kilometrech a využil ojedinělého místa, kde jednu stranu silnice nelemovaly početné davy fanoušků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články