Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Olympiády vždy pokořovaly technologické možnosti

Londýn/Praha – Ačkoli jsou olympijské hry primárně sportovní záležitost, jejich celospolečenský vliv spočívá především v zavádění technologických inovací, které usnadňují záznam a přenos (později nejen) sportovních klání. Historie olympijských her tak kráčí bok po boku vývoji médií a moderních technologií vůbec; pokud byla například hitlerovská olympiáda v Berlíně první událostí, kterou televize vysílala živě, letošní londýnské hry se do dějin zřejmě zapíší jako olympiáda s prvním skutečně masovým využitím sociálních sítí.

Kamery míří na olympiádu
zdroj: ČT24

Jako by se historie opakovala. Olympijské hry v Berlíně, které v roce 1936 organizovala Hitlerova třetí říše, představovaly příležitost pro premiérové využití možností přímého televizního přenosu. Na několika veřejných obrazovkách v německé metropoli tak mohli návštěvníci živě sledovat klání sportovců na olympijském stadionu; televize spravovaná Gobbelsovým ministerstvem propagandy je ovšem přenášela v uzavřeném vysílacím okruhu. Shodou okolností to byly právě druhé londýnské olympijské hry v roce 1948, kdy se sportovní klání dostalo prostřednictvím televizního vysílání i do domácností.

Stejně jako Berlín ve 30. letech nabídne veřejné televizní sledování olympiády i letošní Londýn; rok 2012 představuje posun především v rovině preciznosti obrazu. BBC bude přenášet část LOH na tři veřejně přístupná místa ve Velké Británii v superjemném rozlišení, které je šestnáctkrát detailnější než současné HD. Vedle toho bude letos také při skocích do vody nebo synchronizovaném plavání poprvé v jednom záběru kamery vidět, co se děje nad vodou i pod hladinou.

Nové možnosti snímání skoků do vody
zdroj: ČT24

Prim si ovšem Londýn připíše zejména v masovém využití sociálních sítí; celá olympiáda bude k dispozici na YouTube; díky masovému rozšíření Facebooku a Twitteru mohou být fanoušci v přímém kontaktu se sportovci. Možnosti spojit se s diváky a sportovními fanoušky ostatně využívá i Česká televize.

Olympijské mezníky

Sport posouval technologické možnosti v Československu

O významu sportovních akcí pro vývoj médií svědčí ostatně i vývoj české (resp. československé) televize a rozhlasu. Československý rozhlas byl v roce 1926 vůbec první v Evropě, kdo uskutečnil přenos z fotbalového utkání. Zápas mezi Slavií a Hungarií tehdy komentoval rozhlasový redaktor Josef Laufer.

První živý přenos, který realizovala Československá televize, proběhl v roce 1955; jednalo se o hokejový zápas mezi Prahou a švédským Leksandem. I první živý zahraniční přenos se týkal sportu. V roce 1956 ČST přenášela zimní olympiádu v italské Cortině d’Ampezzo. V době, kdy už televize za přenos her platila, se přitom Československu podařilo získat vysílací práva zdarma; přenos byl totiž prezentován jako experimentální. I první barevné vysílání ČST souvisí se sportem, byť proběhlo díky zapůjčeným přenosovým vozům. V roce 1970 se barevný signál šířil z tatranského MS v lyžování.

Zdroj
ČT24, HN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články