Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Olympiáda v číslech a nejbizarnější tipy, na co vsadit

Londýn - Závodníci ze 204 zemí světa jsou už na místě, připraveni se utkat v některé z 39 olympijských disciplín. Jak vypadá největší sportovní událost roku v číslech? Spočítali jsme to. A podívali jsme se i na některé bizarní tipy, na které si můžete vsadit.

Deštivé počasí v Londýně
zdroj: ISIFA/Rex Features autor: Stephen Simpson

Lidé

Body, vteřiny a centimetry jsou čísla, která rozhodnou, kdo si odveze některou ze 4 700 olympijských medailí. České barvy bude na olympiádě hájit 133 sportovců. Naději dostat se na stupně vítězů má podle odhadů asi dvacítka z nich. Nejen jejich výkony uvidí v Londýně 8,8 milionu diváků, další 4 miliardy lidí, tedy zhruba dvě třetiny obyvatel Země, je budou sledovat v televizi. 

Rozpočet

Sportovní svátek vyjde na 9 miliard liber, v přepočtu skoro 300 miliard korun. Pořadatelé věří, že událost pomůže oživit britskou ekonomiku. Hry totiž zaměstnají zhruba 200 tisíc lidí. Mezi nimi i desítky tisíc dobrovolníků. Velká část z nich má na starosti bezpečnost. Pořadatelé si objednali celkem milion kusů sportovního vybavení. Třeba na tenisová utkání bude potřeba přes 26 000 míčků. 

Zázemí 

Pro sportovce a pořadatele je nachystáno 13 milionů porcí jídel. V tom třeba 25 tisíc bochníků chleba, 75 tisíc litrů mléka a 100 tun masa. Milionům návštěvníků bude taky k dispozici 10  000 mobilních toalet.  

Počasí

A na závěr číslo, které podobu her ovlivní možná nejpodstatněji - 20 stupňů. To je průměrná denní teplota, kterou meteorologové pro nadcházející dny očekávají.

Sázky 

Zažít olympiádu na vlastní kůži chtějí tisíce českých fanoušků. Každý den jich tam odletí několik stovek. Užít si hry se ale chystají i ti, kteří zůstali v Česku. Nejčastěji budou sportovní klání sledovat v restauracích a hospodách, které se na nápor fanoušků už chystají. Některé například lákají lidi na sud piva zdarma za každou zlatou medaili, kterou Češi na olympiádě vybojují. 

A další šance tu je i pro sázkové kanceláře - i když menší než při fotbalovém Euru. Větší kanceláře odhadují, že Češi prosází až 130 milionů korun. Nejvíc se sází na zlato Kateřiny Emmons a Barbory Špotákové. Bookmakeři ale vypsali i netradičnější kurzy, například že Roman Šebrle bude oštěpem zasažen do ramene nebo Ondra Synek utopí loď. 

A možná ten nejbizarnější tip - vůbec poprvé si ti odvážní můžou vsadit na to, jestli některá z českých sportovkyní na olympiádě otěhotní.

 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články