Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Olympijský ceremoniál bude velkolepý. Zahajuje královna

Londýn – Diváci včerejší generálky zahajovacího ceremoniálu olympijských her se shodují, že se je rozhodně na co těšit. Obrovská show nazvaná Zázračné Ostrovy slibuje nejen speciální efekty jako umělé mraky i déšť, desetitisíce lidí i zvířata jako ovce a kachny, ale i známé osobnosti jako David Beckham nebo Paul McCartney a také fiktivní postavy lorda Voldemorta nebo kouzelnou chůvu Mary Poppins. Chybět nebude ani lehký britský humor, stejně jako třpyt monarchie; slavnostní zahájení her totiž otevře sama britská královna Alžběta II.

Olympiáda vždy pracuje s výraznou symbolikou, a nejinak tomu bude zítra na Temži. Na počátku klání sportovců ze všech zemí světa bude stát britská královna Alžběta II., která na olympijský stadion vstoupí přesně ve 20:12. Přivítá ji prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge a předseda londýnského přípravného výboru Lord Coe. Následovat bude vztyčení britské vlajky a hymna Spojeného království. Po krátkých projevech obou hodnostářů královna hry prohlásí za oficiálně zahájené.

Královninu slovu bude následovat olympijská hymna, vyvěšení vlajky LOH a zapálení olympijského ohně. Dosud není zřejmé, kdo z významných britských sportovců bude mít tu čest, a posledních pár metrů ponese olympijské pochodeň a oheň zapálí.

Režisérovi Danny Boylovi se do poslední chvíle daří udržet kolem zahajovacího ceremoniálu i spoustu dalších tajemství. Dokonce ani včerejší generální zkouška neobsahovala všechny scény a tak se Boylovi daří udržet mezi fanoušky napětí do poslední chvíle. A i ti, kteří byli na generálce přítomni, tajemství drží. Během celé zkoušky je k tomu ostatně nabádaly nápisy na velkoplošných obrazovkách: Udrž tajemství! To se, zdá se, podaří; ačkoli proběhly již dvě generální zkoušky s účastí školáků nebo vojáků, kteří i fotografovali, žádný kamerový záběr - pokud byl pořízen - neunikl.

Cílem režiséra je zapojit nejen deset tisíc dobrovolníků, ale i osmdesátitisícový dav diváků na stadionu. Má v záloze dokonce speciální instruktory, kteří se vmísí mezi diváky a budou je motivovat k aktivní účasti.

Co naopak již režisér prozradil, je celkový příběh ceremoniálu, který by měl mít tři části kopírující historii Anglie. Od první přírodní části provede diváky přes průmyslovou revoluci až do současnosti. Zahájení her láká i na slavné osobnosti, na závěr ceremoniálu zazpívá Paul McCartney, zúčastní se i David Beckham, i když není jasné, v jaké roli. A diváci se mohou těšit i na slavné fiktivní Angličany, třeba na lorda Voldemorta z příběhů o čarodějnickém učni Harry Potterovi nebo kouzelnou chůvu Mary Poppins.

Ceremoniál slibuje lehký britský humor. To ale může být ožehavé, protože zahájení olympiády budou sledovat lidé na celém světě, kteří by specifický humor Angličanů nemuseli pochopit, nebo se dokonce urazit. Olympijského ceremoniálu se zúčastní sportovci z 204 zemí světa.

Show bude trvat hodinu a 29 minut, stála 27 milionů liber a za vstupenku diváci zaplatí až 2012 liber.

Zúčastní se sportovci z 204 zemí, přes 10 000 dobrovolníků, ale i sedmdesát ovcí, dvanáct koní, tři krávy, dvě kozy, deset kachen a tři ovčáčtí psi. Na stadionu bude show sledovat 80 000 diváků.

Už před zahájením her ovšem do sportovního svátku pronikla politika. Kolem her se několik měsíců vedou spory o to, jakým způsobem uctít památku izraelských sportovců, kteří zemřeli při teroristickém útoku na LOH v Mnichově v roce 1972.

Pozornost vzbudilo i rozhodnutí organizátorů nevydat akreditaci běloruskému prezidenta Alexandru Lukašenkovi. Informoval o tom šéf ruského olympijského výboru Alexandr Žukov a zprávu potvrdilo i britské velvyslanectví v Bělorusku. Tamní úřady informaci zatím nekomentovaly. Britové tzv. posledního evropského diktátora na olympiádu nepustí kvůli údajně zmanipulovaným prezidentským volbám v roce 2010. Bude tak jedním z mála evropských státníků, kteří přijdou o možnost sledovat zahajovací show živě.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články