Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Olympiáda podle Banksyho: Hod raketou

Londýn – Tajemný britský streetartový umělec Banksy vytvořil dvě nová graffiti s tématikou olympijských her. Zatím ale nikdo netuší, kde je lze v předolympijském Londýně najít. Možná naštěstí, protože město během olympiády vyhlásilo pouličnímu umění boj.

Banksyho olympijské graffiti
zdroj: Web Banksyho

Vedle Banksyho skutečné identity, která už je léta neznámá, tak nyní není ani jasné, kde si lze prohlédnout jeho nejnovější díla. Nápověda je na umělcových stránkách, kam tento týden umístil fotografie olympijských graffiti.

První z olympijských nástěnných kreseb v typickém Banksyho černobílém ladění představuje oštěpaře házejícího raketovou střelou. Na druhé je skokan o tyči přeskakující plot z kovového pletiva s doskočištěm ze staré matrace.

Banksyho nejnovější díla jsou zřejmě reakcí na zatýkání graffitistů londýnskou policií minulý týden a také na vykázání pouličního umění z míst konání olympijských her, které se vztahuje i na Banksyho.

Banksyho olympijské graffiti
zdroj: Web Banksyho

Britský list The Guardian londýnskou válku proti pouličnímu umění komentoval s tím, že turisté nepřijíždějí do Londýna, aby viděli vypulírovanou dokonalost. Raději uvidí chaotické prolínání starého s novým - a také Banksyho, který je podle listu "princem pouličního umění".

Není v té souvislosti bez vtipu, že Češi v rámci doprovodného projektu olympiády, kulturní sezony Czech Open 2012, street art do Londýna dovezli:

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články