Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bylo to psychicky náročné období, přiznal Štěrba po nařčení z dopingu

Praha - Dva dny před začátkem olympijských her a jedenáct dní před startem své disciplíny se rychlostní kanoista Jan Štěrba dozvěděl, že vyhrál bitvu u zeleného stolu s Mezinárodní kanoistickou federací. Ta mu před měsícem zastavila činnost za pozitivní výsledek dopingové zkoušky a následně mu udělila šestiměsíční trest. Dnes ale arbitrážní komise federace Štěrbův postih zrušila a povolila jedenatřicetiletému kajakáři start na hrách v Londýně.

Jan Štěrba
zdroj: ČT4

"Bylo to náročné období, hlavně psychicky, a poměrně finančně nákladné," řekl Štěrba, který dvakrát odcestoval do Lausanne, kde se jeho případ řešil. "Musím říct, že poslední týdny byly vysilující. Do toho jsem zcela sám trénoval, připravoval jsem se na singlkajaku v Praze na Vltavě. Myslím, že místní rybáři už mne dobře znají," uvedl Štěrba v tiskové zprávě Českého svazu kanoistiky.

Krátce sice trénoval s dalšími reprezentanty v Linci, ale po třech dnech musel kemp opustit. "Přišel jsem tedy o to nejlepší a nejdůležitější ze závěrečné přípravy, ale hlavně to být tak s parťáky, to se asi nedá vysvětlit, popsat. Věřím však, že trénink nebude chybět. Ten jsem nahradil na singlu, ostatní se připravovali podle plánu," podotkl Štěrba, který kvůli trestu nemohl startovat ani na evropském šampionátu v Záhřebu. Tam ale neměl startovat ve čtyřkajaku, ale společně s Danielem Havlem na deblkajaku.

Štěrba nyní věří, že se bez problémů začlení do čtyřčlenné posádky, ze které tak vypadne jeho náhradník Pavel Davídek. "Bude to ohromná radost zase tam usednout! Ta posádka je strašně silná, má obrovský potenciál. Já mám z kluků ve čtyřkajaku jednoznačně nejvíce naježděno, to se prostě nezapomíná. Jsem přesvědčený, že do Londýna budeme připraveni," uvedl.

Zda má tréninkové manko, se ukáže již o víkendu, kdy se představí v Račicích na mistrovství republiky. "Bude to prověrka, ale jsem teď opravdu hodně motivován, navíc v krizových situacích dokáže tělo předvést mimořádné výkony. Doteď jsem bojoval hlavně na břehu, teď budu na vodě. Vím, že na olympiádu budeme připraveni. Nebude risk se vrátit do posádky," prohlásil Štěrba. Svůj návrat do posádky krátce před olympiádou nepovažuje za risk. "Risk by byl nestartovat na olympijských hrách v nejsilnější sestavě," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články