Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Šéftrenér atletů Dvořák: pátá olympiáda ve třetí roli

Praha - Na svoji pátou olympiádu vyrazil šéftrenér atletické reprezentace Tomáš Dvořák, který si hry v Londýně užije už ve třetí roli. Zatímco v letech 1996 až 2004 se představil na stadionech jako desetibojař a před čtyřmi lety v Pekingu vystoupil jako televizní spolukomentátor, teď si poprvé vyzkouší roli kouče. Na největší sportovní svátek se těší stejně jako dřív. A věří, že atleti potvrdí dobrou sezonu a přispějí do české medailové sbírky.

Tomáš Dvořák
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Necítím nějaký extra rozdíl mezi tím, jak jsem vnímal své předchozí olympiády a teď. Moje očekávání je ale větší. Na prvních třech olympiádách jsem čekal jen sám něco od sebe, což se moc nepovedlo. Teď jedu jako trenér, mám na starosti víc lidí a těším se, že atleti něco předvedou," doufal Dvořák.

Zatímco na světových šampionátech třikrát vyhrál zlato, pod pěti kruhy získal "pouze" bronz v Atlantě v roce 1996. O čtyři roky později v Sydney bral šesté místo a v Aténách 2004 odstoupil ze soutěže kvůli problémům s achilovkou už po úvodním běhu na sto metrů.

Přestože mu olympijský triumf nebyl souzený, teď věří, že se jej dočká v roli šéftrenéra. Dvořák ale dle svého zvyku před hrami odmítl některého ze svěřenců pasovat do role favorita. "Spálil" se prý před evropským šampionátem v roce 2010, kde při první trenérské akci věřil v deset medailí a nakonec jediný bronz získala oštěpařka Barbora Špotáková.

"Od té doby to opravdu dopředu nepočítám. Dostal jsem to sežrat i s úroky, kolik odpovědnosti jsem na atlety navalil. Takže teď žádné číslo neřeknu," řekl Dvořák. "Ale snad udržíme trend, v posledních letech jsme vždy alespoň jednu zlatou dovezli. Vždyť čeští atleti naposledy nezískali medaili na olympiádě v roce 1984, kde nestartovali," žertoval Dvořák v narážce na bojkot her v Los Angeles.

Netají ale, že hodně věří oštěpařům Vítězslavu Veselému a Barboře Špotákové, která obhajuje olympijský triumf. "Oštěpaři si vedou skvěle. Ale očekávání mám i v jiných odvětvích," poznamenal Dvořák. Atletická reprezentace podle něj ukázala sílu už na červnovém ME v Helsinkách, kde získala tři zlaté, stříbrnou a bronzovou medaili.

V Londýně plánuje i to, že se poprvé sám vydá na zahajovací ceremoniál. Jako sportovci se mu to ani jednou ze tří pokusů nepovedlo. "Nikdy jsem to live nezažil, protože jsme na olympiádu kvůli pozdějšímu začátku atletiky jezdili později. Takže teď půjdu. Navíc nasadím gumáky, v nich jsem už dlouho nebyl," připomněl Dvořák, že česká výprava na páteční slavnostní zahájení nazuje netradiční "holínky".

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články