Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Češi jsou v Londýně. Řidiči autobusů bloudí, kufry se ztrácí

Londýn - Ulice Barona Pierra de Coubertina v olympijské vesnici dnes konečně ožila. Před vchodem domu A bloku C4 se to modralo batohy s logem Czech team, jež ale přijely z letiště se zpožděním čtyři a půl hodiny. Sportovcům, kteří dnes dorazili z Prahy a chtěli jít hned na trénink, to způsobilo trochu problémy. Na reprezentanty čekaly malé, ale útulné pokoje v domě společně se Slováky a částí brazilského týmu.

Až do dnešního dne všechno v českém týmu v olympijské vesnici v Londýně klapalo. Stačil ale nájezd hlavní české výpravy a vznikl problém. "Měli jsme to perfektně připravené, ubytovaní byli všichni za 10 minut a potom čekáme skoro pět hodin na bágly," kroutil hlavou šéf české olympijské výpravy František Dvořák. Neměl dnes moc času nazbyt, zařizoval, telefonoval, jedl za běhu a stihl si jen otírat pot z čela. Řidiči autobusů totiž zatím představují v Londýně problém. "Nevím, proč je nezaškolili, ale nejsme v tom sami. I ostatní mají podobné potíže. Teď musíme na letiště pro tu další výpravu," omluvil se Dvořák po chvíli.

Hodina zpoždění se sportovci kvůli špatnému odbočení přinesla naštěstí ale spíš pobavení. "Blbě zatočil, brousil chodník a málem přibral i plot, protože musel couvat," povídal vzpěrač Jiří Orság. A jestli nepřijedou bágly, tak mám jen to, co mám na sobě a telefon," řekl. Ještě větší "zábavu" si na cestě z kanálu vodních slalomářů v Lee Water Valley užil kajakář Vavřinec Hradilek. Jeho autobus nejenže jezdil hodinu kolem olympijské vesnice a nemohl najít vjezd, ale navíc se na kruhovém objezdu dostal do kolize s jiným vozem. "Jednou jedu půlhodinu, jindy přes hodinu, jak to vyjde," krčil rameny Hradilek.

Pokoje jsou nové, oproti Pekingu však daleko menší. "Ale víc nepotřebujeme," shodli se sportovci. Jen gymnasta Martin Konečný si postěžoval, že by postel mohla být širší a delší. "Ale basketbalistky mají prodloužené postele," ujistil Dvořák. Vedení české výpravy se o sportovce stará jako v bavlnce. Dokonce na terasu z Prahy přivezlo křesílka s polštářky s logem týmu. "Jinak nastávají běžně provozní problémy, ale to není problém vyřešit," ujistil Dvořák. Šest pater domu zdobí vlajky a logo.

Olympijská vesnice není tak rozsáhlá jako v Pekingu, ale dostavěná včas. "Je to vidět, všude je trávník, působí to strašně relaxačně, hezky," všimla si Hana Horáková, kapitánka českého basketbalového týmu, který vstoupí do turnaje hned v sobotu ráno zápasem proti Číně. "Prádelnu máme hned v přízemí, to je úžasná věc. Hala je také kousek, ideál," pravila. Obrovská jídelna vzbuzuje u sportovců jen radost. "Mají tam všechno, vletěl jsem hned na americké steaky," liboval si Ország. "Je super, já se ale nemůžu přejídat, až po soutěži," řekl Konečný.

Basketbalistky po příletu měly také hlad. "Že každý snědl první, co uviděl," prozradila Horáková. "Máme tam i suši," podotkla. Olympijská vesnice má pro sportovce veškerý komfort. Kromě obchodů, kliniky, jsou v ní také banka, kosmetický a masážní salon, telefonní a internetové centrum, pošta, turistické informace, několik kaváren a také herna. V ní jsou kulečníkové stoly, šipky, herní automaty a pódium pro koncerty. Jen alkohol se tam sehnat nedá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články