Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Burgrová před LOH: Cítíme zodpovědnost a tlak

Praha - Jediným českým zástupcem v kolektivních sportech na LOH v Londýně budou české basketbalistky. Ty jsou zároveň strůjci jednoho z největších úspěchů českého sportu – stříbra z MS v roce 2010. Před odletem do Londýna do České televize přišla členka týmu Ilona Burgrová.

České basketbalistky nabírají kondici
zdroj: ČT24

Pro basketbalistku jsou to zároveň první olympijské hry – před čtyřmi lety v Pekingu totiž chyběla. "Nervozita už stoupá," říká Burgrová, "jsme jediný český kolektivní tým na olympijských hrách, takže cítíme velkou zodpovědnost a také tlak."

Burgrová si osobní ambice neklade – ale chce, aby jako tým Češky postoupily ze skupiny. Tam na ně budou čekat obhájkyně titulu z USA, ale také velké neznámé jako Angola. "Ta by měla být papírově nejslabší, ale nevíme, jestli nám bude vyhovovat jejich herní styl, proti týmům z Afriky jsme již dlouho nehrály," přemýšlí Burgrová. "Takže přestože je to silný soupeř, nejvíce si věříme na Turecko. A pokud by se nám povedlo postoupit a dostaly bychom se do první čtyřky, bylo by to úžasné," sní basketbalistka.

České reprezentantky se budou podle Burgrové spoléhat na vynikající střelbu. "Eva Vítečková má zlatou ruku, ale zároveň si myslím, že jsme silné pod košem, kde dokážeme vytvořit šance pro druhé hráčky," odhaduje Burgrová.

Basketbalistky již minulý týden svedly dvě přípravná utkání proti loňským mistryním Evropy z Ruska – a obě vyhrály. "Neřekla bych, že je to směrodatné pro náš přípravný úspěch, nicméně nám jistě hodně pomohly v sebevědomí," přemýšlí Burgrová a dodává: "Rozhodně to ale nemůže ukazovat, jak dopadne celý olympijský turnaj."

Před olympiádou se basketbalistky ještě střetnou v přípravném utkání proti Kanadě, kde by měly vypilovat souhru týmu a otestovat herní atmosféru. Zápas s týmem z protější skupiny se však odehraje za zavřenými dveřmi.

Nedílnou součástí úspěchu týmu může být také podpora fanoušků. "To, jak lidé v Jindřichově Hradci fandili proti Rusku, bylo jedinečné," říká Burgrová. Dodává však, že si není jistá, jestli lidé kvůli brzkému startu prvního zápasu (začíná dopoledne v deset hodin) přijdou fandit.

Hned v sobotu se české reprezentantky v prvním zápase turnaje střetnou s Čínou. Burgrová považuje za výhodu, že se tým již v předkvalifikaci střetl s jiným zástupcem asijského basketbalu – s Japonskem. "Nechci generalizovat, ale každý kontinent má poněkud jiný styl – evropský je kolektivnější, americký stojí na individualitách a asijský basketbal se vyznačuje rychlou hrou. Ale Čína se v posledních letech tomuto typickému hernímu pojetí trochu vzdaluje právě směrem k USA a Evropě."

Basketbalistky se na vyvrcholení sezony chystají již od poloviny května. "Příprava byla naprosto a dostatečně intenzivní," zdůrazňuje s úsměvem na tváři Burgrová, "už jsme se připravovaly na olympijskou kvalifikaci, která proběhla v červnu. Celkově si myslím, že příprava byla kvalitní," dodává basketbalistka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články