Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Profil sportu: Skoky do vody

Samotné plavání patřilo hned od počátku novodobých olympijských her do jejich programu a téměř stejně jsou na tom i skoky do vody - z desetimetrové věže se skákalo již na třetí olympiádě v roce 1904.

Greg Louganis
zdroj: ČT4

Nedlouho poté je doplnily také skoky z třímetrového prkna. Skoky do vody pak byly téměř století výhradně individuální záležitostí, přesněji až do olympiády v Sydney před dvanácti lety. Tehdy byly poprvé do programu uvedeny synchronizované skoky dvojic.

Možná překvapivě jsou to právě skoky do vody, ve kterých se jako v jediné z plaveckých soutěží dostavil český medailový úspěch. Postarala se o něj Milena Duchková v letech 1968, kdy získala fantastickou zlatou medaili, a 1972 (stříbro) při skocích z 10 metrů.

Stupně vítězů v této disciplíně přitom tradičně patřily Spojeným státům, a to zvláště v období studené války. S přicházející olympiádou v Pekingu se však síla začala obracet směrem do Číny. Čínští skokani pak před čtyřmi lety vybojovali více než polovinu z udělovaných medailí, a proto lze očekávat, že tento vzestup budou chtít potvrdit i na přelomu letošního července a srpna.

I v Londýně se bude skákat z třímetrového prkna a z desetimetrové věže, a to jak mezi muži, tak i ženami, ať už individuálně nebo synchronizovaně. Disciplína se stejně jako ostatní plavecké sporty bude odehrávat v Aquatic Centre, tedy přímo u bran do olympijského parku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články