Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Profil sportu: Skoky na trampolíně

Svého zástupce bude mít Česká republika i v nejmladší gymnastické disciplíně, která byla zařazena do programu her. Ve skocích na trampolíně bude Česko reprezentovat Zita Frydrychová. O zlato bude na hrách bojovat šestnáctka žen a mužů.

Skoky na trampolíně
zdroj: ČT4

Historie skoků na trampolíně se datuje do třicátých let minulého století, když první moderní trampolínu sestavil George Nissen a použil ji na Iowské univerzitě jako pomůcku v tréninku skoků do vody. Popularita skákání na trampolíně ale rostla a první mistrovství světa se uskutečnilo v roce 1964 v londýnské Royal Albert Hall.

Skoky na trampolíně se objevily na olympiádě jako poslední ze tří gymnastických disciplín, v nichž se na hrách zápolí. Premiéru si odbyly v australském Sydney v roce 2000, obě zlata si tenkrát domů odvezli zástupci Ruské federace.

Velkým příběhem bylo především prvenství Alexandra Moskalenka. Ten svůj první titul mistra světa vybojoval už v roce 1990, jenže ještě v témže roce si těžce poranil páteř. Dokázal se sice vrátit, ale roku 1994 přeci jen ukončil kariéru. Když se ale doslechl, že se jeho sport objeví na olympijských hrách, ohlásil comeback, shodil dvacet čtyři kilogramů nadváhy a ve třiceti letech vybojoval historicky první olympijské zlato.

I Česko má své želízko v ohni

Na olympijských hrách bojují na trampolíně o cenné kovy pouze jednotlivci, do Londýna se tak kvalifikovalo celkem třicet dva sportovců – šestnáct žen a šestnáct mužů. Českou republiku bude v olympijském závodě reprezentovat Zita Frydrychová, která by se ráda probojovala do osmičlenného finále. To se doposud žádné české závodnici nepodařilo. Mužský závod je na programu 3. srpna, ženy se utkají o den později. Skákat se bude v North Greenwich aréně.

Skokani na trampolíně předvádějí na olympijských hrách dvě desetiprvkové sestavy v kvalifikaci a jednu ve finálovém kole. Hodnotí se především obtížnost a kvalita provedených prvků.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články