Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Profil sportu: Moderní gymnastika

Moderní gymnastika je společně se synchronizovaným plaváním jako jediný sport vyhrazena výhradně ženám. Na ploše 13x13 metrů se moderní gymnastky poprvé představily divákům až v roce 1984 na olympiádě v Los Angeles. 

Moderní gymnastika
zdroj: AP

Kořeny tohoto estetického sportu však sahají až do 19. století a kombinují balet se švédským a německým systémem volných cvičení. Krása moderní gymnastiky spočívá právě ve spojení fyzického fondu s elegancí baletu, a tak není divu, že odkazy na moderní gymnastiku najdeme i v popkultuřeDívky budou cvičit s míčem, obručí, stuhou, kužely a také v soutěži družstev.

Moderní gymnastika je nicméně velmi zrádný sport - nezáleží jen na výkonu soutěžící. Při troše fantazie totiž musí spoléhat třeba na klimatizaci, která si klidně může "pohrát" s její stuhou a zničit tak vystoupení. V posledních letech prodělala moderní gymnastika řadu změn v pravidlech. Tou nejdůležitější je patrně zavedení třicetibodového systému.

Moderní gymnastky se představí až na závěr her ve Wembley Areně. Ta sídlí hned vedle slavného devadesátitisícového fotbalového stánku a na letošní olympiádě se zde bude také hrát o medaile v badmintonu. Bude se bojovat od 9. do 12. srpna, nicméně bez české účasti.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil sportu: Moderní gymnastika

Hlavní zprávy

Nejčtenější články