Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vyrabovanému Tottenhamu olympijská pochodeň moc nepomůže

Londýn - Londýn si od nadcházející olympiády slibuje ekonomické impulsy hlavně pro své nejslabší čtvrtě. Před necelým rokem zažil sever britské metropole nejhorší nepokoje za posledních třicet let. Centrem žhářství a rabování byla čtvrť Tottenham. Přes ni sice vede trasa olympijské pochodně, jinak si ale místní stěžují, že z olympiády vyjdou naprázdno.

Nepokoje v Tottenhamu
zdroj: ČT24

Olympijské hry měly chudším čtvrtím Londýna, jako je Tottenham, přinést regeneraci. Park za skoro dvě stě miliard korun ale vyrostl v sousedním Stratfordu. Spolu s ním budou lidem po skončení her sloužit i modernizované dopravní tratě, nádraží nebo nákupní centra.

Tottenhamská hlavní ulice, která při nepokojích lehla popelem, ale zatím velkou změnou neprošla. Stále nefunguje ani většina vypálených obchodů. Čtvrtí sice vede trasa olympijské pochodně, u místních ovšem plamen míru moc nadšení nevyvolal. "Všechny tyhle průvody s pochodní, to je jen na oko, neberu to. Už je to rok. Jestli nám chtěl někdo pomoct, mohl to udělat dávno," podotkl obchodník s látkami Mulla Uzum.

Úřady i místní nyní alespoň doufají, že podobná situace jako loni už se znovu opakovat nebude a bezpečnostní posily budou moci zůstat na olympiádě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články