Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Olympijské Helsinky zažily manželský triumf Zátopkových

Helsinky/Praha - Londýnská olympiáda bude i ve znamení vzpomínek na největší české úspěchy. Nejslavnějším manželským párem v historii českého sportu byli bezesporu manželé Zátopkovi, kteří se v 50. a 60. letech zapsali i do dějin světové atletiky. A nejen tím, že 24. července 1952 jako první manželé zvítězili na jedné olympiádě.

24. července 1952 Emil Zátopek vybojoval v Helsinkách druhou zlatou medaili - k triumfu na desítce přidal prvenství i na poloviční trati. O pár minut později se radovala i jeho manželka Dana. Ke třem zlatým medailím pak Emil Zátopek přidal ještě triumf na maratónské trati, což se před ním ani po něm nikomu nepodařilo. Manželé v Helsinkách vyhráli vše, co mohli.

"Ťopci", jak se Zátopkovým říkalo, se vzali v Uherském Hradišti v roce 1948 po návratu z prvních poválečných OH v Londýně, odkud si Emil přivezl zlatou medaili z desítky a stříbro z poloviční trati a Dana skončila v hodu oštěpem sedmá.

Emil měl také ve sbírce medailí tři zlata z ME. V roce 1950 vyhrál pětku a desítku v Bruselu a o čtyři roky později vyhrál desítku v Bernu, kde získal též na poloviční trati bronz. Kromě toho vytvořil na tratích od pěti do 30 kilometrů a v hodinovce 18 světových rekordů.

Je nám líto, video expirovalo.
Výročí helsinského úspěchu

Dana Zátopková získala na olympijských hrách kromě zlaté v Helsinkách též stříbrnou v Římě v roce 1960 a v Melbourne byla čtvrtá. Je držitelkou zlatých evropských medailí v hodu oštěpem z roku 1954 v Bernu a o čtyři roky později ve Stockholmu. Jednou překonala světový a třikrát evropský rekord.

Do listopadu 2000, kdy Emil Zátopek zemřel, slavili manželé Zátopkovi ve stejný den též své narozeniny - oba totiž přišli na svět 19. září 1922. Paní Dana tak letos dovrší devadesátku.

"Štěstí trvá jen chvilku a člověk si ho musí umět užít. Uvědomit si, že je šťastný," řekla Dana Zátopková. Stejné pocity by Dana Zátopková přála i svým následovníkům Barboře Špotákové a Vítězslavu Veselému po jejich londýnském představení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články